Aktier: Kursfald op til Yellen-bekræftelse på renteløft

De amerikanske aktier lukkede igen med kursfald torsdag. Dagen var præget af teknisk handel, mens investorerne afventede dagens tale fra den amerikanske centralbankchef Janet Yellen.

I talen, der fandt sted efter Wall Street-børsens lukketid, gjorde Janet Yellen det klart, at USA's centralbank, Federal Reserve, er klar til at hæve renten i år. Samtidig pointerede hun, at centralbanken har til hensigt at lade arbejdsmarkedet løbe sig varmt et stykke tid for at hele sårene efter den værste recession i USA siden den store depression.

Yellens kommentarer fik de amerikanske aktiefutures tilbage i positivt territorium. Fredag morgen ved 6-tiden ligger de med stigninger på mellem 0,1 pct. og 0,2 pct. i Asien.

S&P 500-indekset lukkede torsdag med et fald på godt 0,3 pct. til 1932,24. De tunge aktier i Dow Jones droppede 0,5 pct. til 16.201,32, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset dykkede 0,4 pct. til 4734,48.

Omsætningen lå i overkanten af det normale med 1 mia. aktier på New York Stock Exchange og 1,9 mia. aktier på Nasdaq-børsen.

Den amerikanske centralbankchef gydede olie ud over de mange forvirrende meldinger, som er opstået i kølvandet af sidste uges pengepolitiske møde i Federal Open Market Committee, centralbankens pengepolitiske komité.

- De fleste af mine kolleger og jeg forventer, at det sandsynligvis vil være hensigtsmæssigt at hæve målet for federal funds-renten engang senere på året, sagde Janet Yellen, der med vanlig forsigtighed understregede, at udsigterne kan ændre sig, hvis "økonomien overrasker os".

Hun noterede, at rationalet bag en gradvis rentestramning er at sikre, at flere amerikanere kan finde de jobs, som de ønsker, og vurderede, at "de faktorer, der tynger inflationen, sandsynligvis er midlertidige", samt at USA ikke er "langt fra fuld beskæftigelse".

Torsdagens handel havde blandt andet fokus på bilfabrikkerne. Fiat Chrysler Automobiles' bestyrelsesformand, John Elkann, sagde torsdag, at Volkswagensagen om snyd med emissions-data var "meget seriøs", og at en konsolidering i bilindustrien er tiltrængt.

Fiat Chrysler-aktien faldt 4,2 pct. og fulgte dermed faldene i de europæiske bil-aktier tidligere på dagen. General Motors faldt 0,9 pct., og Ford fulgte med ned med et fald på 0,2 pct.

Ingeniør-maskinproducenten Caterpillar fik klø oven på en så elendig udvikling, at koncernen må ty til spareplane og økonomisk slankekur. Det betyder farvel til 5000-10.000 ansatte.

Den amerikanske koncern nedjusterede samtidig forventningerne til årets salg, og aktien fulgte med ned og lukkede 6,3 pct. lavere.

En af torsdagens vindere var Netflix, der sluttede 6 pct. Streamingselskabet vil lancere en "virtuel" version af den nuværende tv-tjeneste i samarbejde med Oculus.

Sportsudstyrs-producenten Nike slog alle forventninger i det forskudte første kvartal. Koncernens overskud steg til 1,34 dollar per aktie, mens analytikernes forventede overskud lød på 1,19 dollar i gennemsnit. Nike-aktien steg hele 8,5 pct. i eftermarkedet efter et fald i den ordinære handel på 0,6 pct.