Aktier: Kursfald i USA gav sjette værste årsstart siden 1927

De amerikanske aktier lukkede mandag lavere på årets første handelsdag, og faldene var typisk over 1,5 pct. Dermed fik aktiemarkedet den værste start på et nyt år i 15 år.

Foto: MIKE SEGAR.
Læs mere
Fold sammen

Investorerne kan dog trøste sig med, at det har været værre. Tilbage i januar 1932 faldt Dow Jones-indekset mere end 8 pct. på første handelsdag ifølge data fra Bloomberg. Men starten er dog stadig den sjette værste siden 1927.

Markedet reagerede på svage økonomisk nøgletal fra Kina og øgede spændinger i det olierige Mellemøsten, og fulgte i hælene på aktieudsalg i Asien og Europa.

- Der var en del negative faktorer ude i USA, og Kina (tallene, red.) er en påmindelse om, at der ikke er mange ting at være bullish over her i det nye år, sagde markedsstrateg Michael O'Rourke hos amerikanske JonesTrading til Bloomberg News og tilføjede:

- Der er tre katalysatorer i et bull-marked - økonomisk genrejsning, forbedret indtjening (hos virksomhederne, red.) og støttende pengepolitik - og kun økonomien er blevet bedre - de to andre har vi tabt.

Det brede amerikanske aktieindeks S&P 500 lukkede med et fald på 1,5 pct. i indeks 2012,66, mens Dow Jones-indekset lukkede med et fald på 1,6 pct. i 17.148,94. Det teknologidominerede aktieindeks Nasdaq sluttede handelsdagen med et fald på 2,1 pct. til indeks 4903,09.

I løbet af handelsdagen var faldene dog endnu større. S&P 500-indekset var nede med små 3 pct., men en slutspurt i den sidste halve times handel reducerede faldet. Amerikanske futures ligger omkring 0,2 pct. højere i den asiatiske handel tirsdag morgen.

Alle grupper i S&P 500 indeks faldt med finans-, health care- og forbruger-aktier i front.

Blandt finansaktierne faldt 83 af 87 medlemmer. JPMorgan Chase og Wells Fargo faldt med mindst 2,6 pct.

Nervøsiteten gav sig også udslag i et stigende VIX-indeks - det såkaldte frygtindeks - der steg til knap 21. Det er dog fortsat markant under niveauerne under kriser. Under finanskrisen var det oppe over 80. VIX-indekset viser forventningerne til udsvingene (volatiliteten) på aktiemarkedet i USA.

/ritzau/FINANS