Aktier: Kursfald i Europa efter regnskabsstorm

Rød er den altdominerende farve blandt de europæiske aktier tirsdag eftermiddag, hvor investorerne lægger sig i hælene på udviklingen i USA mandag aften.

Samtidig er der en stribe regnskaber at forholde sig til, men det altoverskyggende tema er, at der hives lidt i land efter massive stigninger blandt de europæiske papirer set over hele 2015.

Mandag blev der spredt lidt ekstra optimisme, da meldinger i den tyske avis Bild pegede på, at Grækenland er parat til at møde det resterende EU på midten i forhold til forhandlingerne om restruktureringen af det gældsplagede land. Men der er fortsat langt til en endelig løsning.

- I dag handler det mest om at sælge på nyhederne i Europa og følge op på den stærke tilbagegang i de amerikanske indeks i går. Grækenland gør visse fremskridt, men vi ved alle, at det bare er en udskydelse af beslutningerne. Væksten i Europa er der ikke endnu, selv i Tyskland. Derfor er de europæiske aktier måske hoppet for meget for hurtigt, siger Ion-Marc Valahu, der er medstifter af Clairinvest i Geneve, til Bloomberg News.

FTSE 100-indekset i London falder med 0,8 pct., mens CAC 40-indekset i Paris dykker 1,0 pct., og DAX-indekset i Frankfurt falder med 0,6 pct. Det paneuropæiske Stoxx 600-indeks falder med 0,9 pct.

Blandt de regnskabsaktuelle selskaber tirsdag er svenske Atlas Copco, som umiddelbart ikke kunne leve op til forventningerne i markedet.

Selskabet omsatte for 25,5 mia. svenske kr. i første kvartal mod ventet 26,2 mia. svenske kr. blandt analytikerne ifølge estimater indsamlet af SME Direkt, mens driftsresultatet skuffede ved at stige til 4,5 mia. svenske kr. Her havde analytikerne nemlig ventet en fremgang til 4,8 mia. svenske kr.

På bundlinjen hentede Atlas Copco et nettooverskud på 3,2 mia. svenske kr., men heller ikke det var nok til at tilfredsstille analytikerne, der havde ventet et overskud på 3,5 mia. svenske kr. Atlas Copco falder med 7 pct. til 280,60 svenske kr. i Stockholm.

Hollandske Philips er ramt af økonomisk nedtur i Kina og meget volatile markeder i Latinamerika og Mellemøsten, mens det europæiske marked ifølge selskabet selv blot ser en "skrøbelig" genrejsning af det europæiske marked.

I første kvartal løftede Philips alligevel sit driftsresultat til et plus på 327 mio. euro fra 304 mio. euro i samme periode et år tidligere, mens nettoresultatet faldt til 99 mio. euro fra 138 mio. euro i første kvartal sidste år.

Det er ikke nok til at tilfredsstille investorerne, der sender Philips-aktien ned med 5,2 pct. til 26,22 euro på børsen i Amsterdam.

Den tyske storbank Commerzbank meddelte sent mandag, at den ville gennemføre en stor kapitaludvidelse, og tirsdag har banken solgt 113,9 mio. nye aktier med et provenu på 1,5 mia. euro til følge.

Aktierne er solgt til 12,10 euro stykket, og det presser Commerzbank ned tirsdag, hvor aktien falder med 4,3 pct. til 12,37 euro.

/ritzau/FINANS

 

Mikkel Brix Kvols +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk