Aktier: Kursdyk i amerikansk detailhandel

Foto: SPENCER PLATT.
Læs mere
Fold sammen

De amerikanske aktiemarkeder kørte på frihjul, mens shoppeglade amerikanske investorer lod marked være marked og i stedet koncentrerede sig om juleindkøb i en Black Friday-eurori fredag.

Åbningstiden på New York Stock Exchange var afkortet til en halv dag efter torsdagens Thanksgiving-helligdag, og omsætningen lå et godt stykke under det halve af en bare nogenlunde normal handelsdag.

S&P 500-indekset sluttede fredag med en stigning på under 0,1 pct. til 2090,11, mens de tunge aktier i Dow Jones modsat faldt under 0,1 pct. til 17.798,49. Teknologi- og biotekaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med dagens største udsving - en stigning på 0,2 pct. til 5127,52.

- Vi har faktisk haft et temmelig stabilt marked, når alle de ting, der har ramt stemningen tages i betragtning. De data, der opskræmte markedet i de sidste halvanden måned, ligger bag os, og jeg tror, vi er kommet over frygten for en renteforhøjelse på nuværende tidspunkt, siger chef investeringsofficer Tom Stringfellow fra Frost Investment Advisors i San Antonio til Bloomberg News.

Med fredagens udsving endte ugen med et marginalt plus i S&P-indekset, mens Dow Jones faldt næsten lige så marginalt. Eneste indeks med udsving af betydning var Nasdaq, som øgede godt 0,4 pct. over ugens tre en halv dages handel.

Mange mæglere og handlere holdt lang weekend, og trods en fornyet stor uro på de kinesiske markeder med fald på 5-6 pct. i de store kinesiske aktieindeks, fik det ikke den store indflydelse på aktiemarkederne i hverken Europa eller USA.

De store detailhandlere var naturligvis i fokus på grund af den store shoppedag. Men dagen har ikke længere samme tiltrækningskraft som tidligere, og med de vanlige skyhøje forventninger, blev en del af branchens store navne presset.

Amazon faldt 0,3 pct., og Gap lukkede 2,5 pct. lavere, mens Signet Jewelers, Gamestop og Best Buy Co. hver især sluttede dagen med kursdyk i størrelsesordenen 1,5 pct.

Blandt de få nyheder i markedet var Walt Disney, der oplyste, at ESPN har mistet omkring 3 mio. abonnenter i det forløbne år. Ud over en lussing til Disney på 3 pct. gav stigende frygt for et fald i efterspørgslen efter traditionelle betalings-tv fald i Viacom, der ejer MTV, på 2,3 pct., mens 21'st. Century Fox droppede 1,4 pct.

Blandt de andre brancher var der mærkbare fald i energisektoren efter endnu et fald i oliepriserne fredag. Det kostede Chevron 0,6 pct., mens Southwestern Energy og Consol Energy droppede over 6,5 pct.

I den modsatte ende af markedet lå telekommunikation med stigninger til Verizon på 0,7 pct. og til Frontier Communications på 1,2 pct.

De amerikanske aktiefutures ligger ved sekstiden mandag morgen med fald på op mod 0,2 pct.