Aktier: Kun Vestas er immun over for den græske syge

Atter en gang har bekymringer om Grækenland og gældsudfordringerne smittet aktiemarkederne og spredt dårligt humør. Det giver fald på stort set alle børser i Europa torsdag morgen, mens investorerne venter på næste skridt i de langstrakte forhandlinger.

Der kom ingen løsninger på gældsforhandlingerne onsdag - efter at der ellers var ytret mange positive ord om fremskridt i starten af ugen - og med hver dag, der går, stiger nervøsiteten for grækernes tvivlsomme evne til at betale det 1,5 mia. euro store afdrag på et IMF-lån den 30. juni.

Herhjemme fortsætter C20 Cap-indekset nedturen, der blev indledt onsdag, og falder 0,5 pct. til 991,81 efter godt ti minutters handel.

I toppen er det kun Vestas, der formår at præstere en stigning af nævneværdig karakter. Aktien er da også i vælten af flere forskellige årsager. I både Børsen og Jyllands-Posten sættes der nyt fokus på retstvisten om eksdirektør Henrik Nørremark og sagen om køb af konkurrenters møller i Indien.

Til gengæld kom der onsdag nyt håb for det store vindmølleprojekt i Norge, som Vestas tidligere har været udpeget som leverandør til. Tidligere i juni lagde projektejeren, Statkraft, tilsyneladende ideen tilbage i skuffen, men få uger senere er der atter liv i planerne.

Endelig har franske Exane BNP Paribas fundet optimismen frem omkring vindmølleaktien og løftet sin anbefaling til "outperform" fra "neutral", mens kursmålet øges til 385 kr. fra 244 kr.

Vestas-aktien starter dagen med et løft på 0,7 pct. til 336,30 kr.

I den gode ende af C20 er der også små stigninger til Mærsk-aktierne og Tryg, mens GN Store Nord, Novo Nordisk og FLSmidth er blandt taberne med kursfald på omkring 1 pct.

Ellers skal de fleste selskabsnyheder findes uden for eliteindekset torsdag. Det gælder blandt andet to emissioner.

For det første har SP Group har gennemført det aktiesalg, der blev lanceret mandag i forbindelse med købet af Ulstrup Plast. SP har solgt 200.000 nye aktier til 280 kr. stykket og får dermed et nettoprovenu på 55,5 mio. kr. efter omkostninger. SP Group-aktier koster torsdag morgen 295 kr. i markedet efter et fald på 1 pct. mod onsdagens lukkekurs.

Nordjyske Bank er også i hus med sit aktiesalg som led i købet af Nørresundby Bank. Banken solgte, som planlagt, 6,1 mio. nye aktier til 115 kr. stykket, og Jyske Bank endte med at købe 90,4 pct. af emissionen som følge af en garantiaftale. Dermed kommer Silkeborg-banken til at eje 30 pct. af den nordjyske fusionsbank, men på grund af stemmebegrænsninger er dens indflydelse reelt noget mindre. Nordjyske stiger 2,2 pct. til kurs 119, mens Jyske Bank ligger stort set uændret i kurs 337,60.

DFDS har taget et nyt træk i sagen om Den Engelske Kanal. Færgerederiet byder nu også på dele af det franske driftsselskab, der har drevet de færger, som DFDS i forvejen har aftalt at købe fra Eurotunnel. Med købet af dele af Scop vil DFDS kunne tilbyde job til 202 medarbejdere. Udsigterne til op mod 500 mistede arbejdspladser, efter at Eurotunnel fik forbud mod færgedrift på overfarten mellem England og Frankrig, har de seneste dage givet anledning til voldsomme protester. DFDS-aktien stiger 0,2 pct. til 902 kr.

Veloxis offentliggjorde sent onsdag et studie, der viser forskelle på produktet Envarsus og to rivalers produkter. Midlet er i forvejen under behandling af de amerikanske sundhedsmyndigheder. Nyheden bliver taget godt imod i markedet, hvor aktien stiger 6 pct. til 0,895 kr.

Egetæpper afleverer årsregnskab for 2014/15 i løbet af torsdagen. Selskabet regner med en omsætning på 850-875 mio. kr., en EBIT-margin på 8-9 pct. og et resultat før skat på 50-60 mio. kr.

Torsdagen byder desuden på udbytte til Matas' aktionærer. De får 5,80 kr. udbetalt for hver Matas-aktie som følge af det nyligt aflagte årsregnskab. Det forklarer hovedparten af det kursfald på 6 kr., der præger Matas-aktien torsdag morgen, så den nu koster 141,50 kr.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk