Aktier: Kun Pandora holder sig fri af kinesisk kviksand

Kun Pandora holder sig fri af torsdagens negative markedsudvikling, hvor de europæiske aktier - også i København - skruer sig ned i kinesisk kviksand katalyseret af et styrtdyk på over 7 pct. i Kinas toneangivende CSI 300-indeks, som tvang det kinesiske aktiemarked til lukning efter mindre end en halv times handel.

Uroen har forplantet sig til fald i det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks på 3 pct., mens det hjemlige C20 Cap-indeks torsdag middag ligger i 1001,5 - svarende til et fald på 2,2 pct. i forhold til onsdagens slutniveau.

- Der står Kina på ret meget af det. Vi fik den der "limit-down", hvor markedet satte sig 7 pct. og lukkede. Og det er helt klart det, der sætter temaet i verdens aktiemarkeder her til morgen, noterer chefaktiehandler i Danske Bank Mads Zink.

Han mener, at det kinesisk inspirerede mismod overdøver den nervøsitet, der var foranlediget af den mellemøstlige spænding mellem Saudi-Arabien og Iran.

Som eneste eliteaktie med positivt fortegn stiger Pandora, der holder kapitalmarkedsdag i Bangkok, og som allerede onsdag aften pyntede op med foreløbige, positive regnskabstal. Smykkeaktien stiger 3,3 pct. til 889,50 kr.

- De var så venlige at sende nogle rigtig pæne tal ud i år. Alle geografiske regioner bidrager til væksten, og de har god medvind fra valuta. Alt, hvad vi hørte fra dem i går, og alt, hvad vi hører i dag, har været positivt, noterer Mads Zink.

Pandoras foreløbige regnskabstal viste, at omsætningen sidste år steg med 40 pct. til 16,7 mia. kr. Smykkekoncernens forventninger lød på et salg over 16 mia. kr. Selskabet vil desuden være i fokus torsdag, da det holder kapitalmarkedsdag i Thailand, hvor det blandt andet har meldt om ambitioner om at åbne 200-300 konceptbutikker årligt frem til 2018.

I bunden af indekset ligger Mærsk med et fald på 4,5 pct. til 8395 kr. for B-aktien, og her er det mest faldet i oliepriserne, der er anledningen, mener Mads Zink.

- Når olieprisen falder, så falder Mærsk også ret kraftigt. Det er derfor, du ser Mærsk falde så meget. Og du kan sige, at for Vestas er det selvfølgelig også negativt, for når olieprisen falder, så bliver forskellen til prisen på alternativ energi større, bemærker Mads Zink.

Prisen på Brent-olie ligger torsdag middag 2,0 pct. lavere i 33,54 dollar, og Vestas-aktien falder 2,9 pct. til 456 kr.

Vestas og Novo Nordisk har begge fået løftet kursmålene hos Goldman Sachs. Den amerikanske storbanks kursmål for Vestas er nu 600 kr. mod tidligere 540 kr., mens Novos kursmål er løftet til 465 kr. fra 420 kr. Novo Nordisk falder 3,0 pct. til 386,80 kr.

Også Carlsberg har torsdag fået lidt analytikermedvind. Société Générale løfter anbefalingen af bryggeriaktien til "køb" fra "sælg", og bryggeripapiret placerer sig næstøverst i C20 Cap-indekset med et fald på 0,9 pct. til 589 kr.

William Demant fået løftet sit kursmål til 555 kr. fra 499 kr. hos den britiske storbank Barclays. Anbefalingen er ”ligevægt”, selv om det indikerer et fald fra markedskursen torsdag, hvor aktien handles til 635 kr. efter et fald på 2,7 pct.

Uden for C20 stiger ALK-Abelló med 4,9 pct. til 925 kr. Allergivaccineselskabet er kommet bedre ud af 2015 end ventet, fordi konkurrenten Stallergenes i starten af december fik et pålæg fra de franske myndigheder om midlertidigt at indstille produktion og distribution fra selskabets fabrik i Antony.

Det har givet ALK-Abelló mulighed for at tage markedsandele i Frankrig, både når det kommer til selskabets tabletter, men også på patient-individuelle produkter, hvor patienter får tilpasset individuel behandling, som der er praksis for i Frankrig.

Modsat falder SAS-aktien 7,8 pct. til 22,50 kr. uden selskabsspecifikke nyheder. Men de to lavpriskonkurrenter Ryanair og Easyjet har torsdag morgen offentliggjort passagerstatistik for december. Ryanair har som det første luftfartsselskab nogensinde fløjet med mere end 100 mio. passagerer på et enkelt år.

Easyjet øgede passagertallet til godt 4,8 mio. i december fra godt 4,6 mio., men antallet af udbudte sæder steg relativt mere, så belægningsgraden faldt til 86,6 pct. fra 88,4 pct.

Siden børsåbningen har Chemometec, der laver analyseinstrumenter til tælling og analyse af celler, endnu engang opjusteret sine forventninger. For 2015/16 venter Allerød-virksomheden nu en omsætning på 75-80 mio. kr. og et driftsresultat før af- og nedskrivninger (EBITDA) på 17-22 mio. kr.

Tidligere ventede virksomheden en omsætning på 70-75 mio. kr. og et EBITDA-overskud på 13-16 mio. kr. Chemometec begrunder selv opjusteringen med "en fortsat positiv udvikling," fremgår det af en meddelelse til fondsbørsen.

Alligevel falder aktiekursen 2,0 pct. til 45,10 kr. Inden meddelelsen faldt den dog betydeligt mere.