Aktier: Kun Mærsk styrer fri af C20-fald

Ugens sidste handelsdag på det danske aktiemarked - og på de øvrige europæiske børser - er startet med fald, efter at det torsdag ikke lykkedes EU og Grækenland at nå til enighed om en gældsaftale. Retningen var indikeret af de europæiske aktiefutures på forhånd, efter at de amerikanske børser havde sluttet skidt af i torsdagens handel.

Efter små ti minutters handel ligger C20 Cap-indekset 0,3 pct. lavere i 996,20. Det ændrer dog ikke ved, at det har været en god uge samlet set, hvor indekset er steget fra niveauet 975,07. Aktien i transportvirksomheden DSV har fredag morgen lagt sig i bunden af indekset med et fald på 1,5 pct. til 221 kr.

FLSmidth falder desuden 1,4 pct. til 331 kr., og den følger dermed et generelt fald blandt minerelaterede aktier i asiatiske handel fredag. Endvidere faldt de to FLS-peers Joy Global og Caterpillar torsdag i den amerikanske handel begge med 3,9 pct.

Der er endvidere opmærksomhed om Vestas, som torsdag aften offentliggjorde en ordre på 150 megawatt i USA. Kunden er EDF Renewable Energy, som dermed tager hul på den 1000 MW store rammeaftale, de to selskaber indgik i slutningen af 2014. Det til trods falder aktien 0,5 pct. til 333,90.

- Det er sådan en aktie, som er følsom over for, hvordan risikolysten er generelt i markedet, så om ordren kan trække den op - det vil jeg mene, at den vil kunne. Men får vi nogle markeder, som skal falde, så kan det godt være, at den ikke får det fulde potentiale fra starten af på den her ordre. Men ordremomentum er godt for Vestas i øjeblikket, og der er noget, som bør understøtte aktien, sagde senioraktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea før åbningen til Ritzau Finans.

Bedre går det for Mærsk-aktierne efter opløftende ratetal - fra historisk lave niveauer. Det såkaldte Shanghai Containerized Freight Index (SCFI) steg i denne uge med 15 pct. til 640,64 dollar. Mærsk B ligger uændret i 12.430 kr.

Novo Nordisk handles 1 pct. lavere i 373,30 kr., efter at analytikerne hos den britiske storbank HSBC har indledt dækning af medicinalaktien med en "reducer"-anbefaling og et kursmål på 300 kr.

Uden for C20 stiger Simcorp 0,4 pct. til 256 kr., efter at selskabet fredag morgen oplyste, at det har fået en ordre på sit system, Simcorp Dimension, fra et britisk investeringsselskab.

Selvom det torsdag ikke lykkedes at nå en aftale mellem EU og Grækenland, så er håndklædet ikke kastet i ringen. Lørdag skal der gøres et nyt forsøg, når eurozonens finansministre mødes. Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, sagde torsdag aften, at hun regner med, at der kan findes en løsning.