Aktier: Kritisk notat pressede Pandora til bunds

Foto: Nils Meilvang.
Læs mere
Fold sammen

Tirsdagens mest markante aktieoverskrifter blev trukket af Pandora, der strøg til bunds i C20 Cap-indekset på grund af et kritisk analytikernotat om især smykkeproducentens præstationer på det amerikanske marked.

Men stemningen var i det hele taget negativ på det danske aktiemarked, hvor eliteindekset faldt til 1168,31 eller med 0,95 pct. i forhold til mandagens lukkeniveau. Ude i Europa var markederne i mere neutralt lune med et beskedent plus på 0,1 pct. til det brede fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks ved dansk lukketid.

- Det er klart, at Pandora vægter, og det gør Novo, der er tung, og Mærsk også. Så vi har nogle selskabsspecifikke historier her og nogle okay forklaringer på, at vi ikke kan følge med Europa i dag, siger Martin Munk, aktierådgiver i Jyske Bank.

UTRYGHED VED PANDORA-SALG I USA

Pandora-aktien var fra morgenstunden på skråplanen og sluttede dagen med et fald på 6,2 pct. til 603,50 kr. Anledning var angiveligt, at børshuset Carnegie i et notat har kommenteret den seneste salgsudvikling i USA, og ifølge finanshuset planlægger Pandora store rabatter til kunderne i oktober efter en fejlslagen salgskampagne i september.

Smykkeselskabet har ikke selv bekræftet, at det planlægger at give rabatter.

- Det er helt almindeligt i detailsektoren at gøre brug af kampagner og salgsfremstød til at skabe trafik og stimulere salget. Det gælder også for Pandora.

- Vores effektive setup gør det muligt for os at lancere kampagner hurtigt og fleksibelt, og vi ønsker ikke at ofre denne fleksibilitet ved at kommentere på planer om fremtidige salgskampagner, hverken i USA eller i andre markeder, siger Martin Kjærsgaard Nielsen, global pressechef i Pandora, til Ritzau Finans.

LAVERE PRIS PÅ MAERSK DRILLING END VENTET

Mærsk-aktierne vekslede en positiv mandag med pæne kursløft til en negativ tirsdag, hvor B-aktien tabte 1,9 pct. til 12.240 kr.

- Mærsk havde en rigtig god dag i går, hvor der var rygter ude om et frasalg af Drilling - dog, som vi ser det, til nogle priser der er mindre end ventet i markedet. Men det var måske lige lidt rigeligt, den fik i går, tænker Martin Munk.

Unavngivne kilder oplyste mandag eftermiddag til Bloomberg News, at Mærsk i øjeblikket forhandler med det amerikanske olieserviceselskab Rowan om et salg af Maersk Drilling. I den sammenhæng blev der nævnt en pris i omegnen af 4 mia. dollar.

Indekstunge Novo Nordisk mistede 1,6 pct. til 303,60 kr. Medicinalgiganten fik sænket anbefalingen til "neutral" fra "outperform" hos det franske finanshus Exane BNP Paribas, mens kursmålet blev løftet til 300 kr. fra 290 kr.

TDC I TOPPEN

I toppen af C20 sluttede TDC med et plus på 1,0 pct. til 36 kr., og ifølge Martin Munk kan der være tale om, at TDC drager fordel af sin defensive karakter i et uroligt dansk marked. Generelt var teleaktierne i front i tirsdagens europæiske aktiemarkeder til en start, men føringen blev neutraliseret over middag.

Bavarian Nordic fik kursmålet reduceret til 335 kr. fra 385 kr. hos finanshuset Jefferies, og biotekaktien faldt 2,3 pct. til 273,50 kr. Anbefalingen er stadig køb hos Jefferies.

Aktien i Össur steg derimod 0,7 pct. til 29,10 kr. Den islandske proteseproducent meddelte mandag efter dansk børslukketid, at den går efter at realisere besparelser på 10 mio. dollar i 2020. Selskabet holder kapitalmarkedsdag onsdag, men har allerede meddelt, at det fastholder forventningerne til en EBITDA-margin på 18-19 pct. i 2017.

SAS steg 2,1 pct. til 19,40 kr., efter at norske Sparebank 1 Markets hævede kursmålet for luftfartsselskabet til 25,74 kr. fra 18,8 kr., mens købsanbefalingen ifølge Bloomberg News gentages.

/ritzau/FINANS