Aktier: Kraftige kursstigninger og lettelse på Wall Street

De amerikanske aktieinvestorer fik både i pose og i sæk onsdag.

Markedet vendte til det ekstremt positive efter flere dage med stor uro og markante fald, og handlerne havde så svært ved at få armene ned, at den positive trend smitter af i Asien torsdag morgen.

Det brede S&P 500-indeks lukkede onsdag med en stigning på 3,9 pct. til 1940,51. De tunge aktier i Dow Jones øgede hele 4,0 pct. til 16.285,51, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset sprang 4,2 pct. i vejret til 4697,54.

- Det er helt sikkert positivt, at se markederne bevæger sig højere. Jeg ved ikke, om vi har set bunden endnu, og jeg er ikke overbevist om, at der ikke kommer flere negative dage. Men der bliver ikke tale om at gå fra ekstrem volatilitet til ekstrem ro

på en studs, siger chef investeringsofficer Tom Manning fra Boston Private Wealth i Boston til Bloomberg News.

Den voldsomme omsætning fra de foregående dag fortsatte. Der blev solgt og købt 1,29 mia. aktier på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte hele 2,6 mia. aktier på trods af, at det er højsæsonen for sommerferie i USA.

Torsdag morgen ser stigningerne ud til at fortsætte. De japanske aktiemarkeder er åbnet med plusser i 2 pct. klasse, og også markedet i Sydney og Wellington lå ved åbningen med stigninger på mellem 1 og 2 pct.

Futures på det amerikanske S&P aktieindeks har svinget tilsvarende og ligger ved 6-tiden dansk tid med et plus på 0,2 pct.

Den seneste store markedsvolatilitet afspejles tydeligt i "frygtindexet" VIX, der måler forventningen til den forventede volatilitet i S&P 500 i løbet af den kommende måned. Mandag sluttende indekset i 42, hvilket er den højeste værdi siden 2011, mens det siden er faldet tilbage til et niveau lige under 30.

Markedet fik også hjælp af Federal Reserve of New York, hvor topchef William Dudley i en tale noterede, at de seneste begivenheder har gjort ham mindre overbevist om, at centralbanken bør hæve renten på det næste møde i september.

Også markedsdeltagerne synes mere og mere overbeviste om, at en renteforhøjelse i september er skudt til hjørne. Ifølge prissætningen på obligationsmarkedet anslås en sandsynlighed på 25 pct. for en september-forhøjelse mod 50 pct. før Kinas første devaluering for to uger siden.

Onsdag var der regnskaber før børstid fra Abercrombie & Fitch, detailkæden Express og rederiet Frontline. Alle tre sæt data var noget, som investorerne kunne bruge. Abercrombie steg 10 pct., Express fik lagt knap 20 pct. oven i kursen, mens Frontline steg lige ved 8 pct.

Verdens største olieservicevirksomhed, Schlumberger, annoncerede et milliardopkøb af branchefællen Cameron International, der laver udstyr til olieboring. Schlumberger faldt 3,4 pct., mens Cameron bankede 41,1 pct. i vejret.