Aktier: Kraftige kursfald fredag afløst af forsigtig optimisme

De amerikanske aktier lukkede med store kursfald fredag efter tre dage med kraftige udsving. Ny raslen med handelssablerne fra USA's præsident, Donald Trump, over for Kina fik investorerne til at krybe i ly inden weekenden.

De amerikanske aktier lukkede med store kursfald fredag efter tre dage med kraftige udsving. Ny raslen med handelssablerne fra USA's præsident, Donald Trump, over for Kina fik investorerne til at krybe i ly inden weekenden. Fold sammen
Læs mere
Foto: Drew Angerer

Det kinesiske svar har i skarpe vendinger advaret mod optrapningen, og søndag trak Donald Trump i land med tweet om, at han ser en ende på den eskalerende handelsstrid med Kina og betegnede Kinas præsident, Xi Jinping, som »sin ven.«

Det brede S&P 500-indeks lukkede fredag med et tab på 2,2 pct. til 2604,47. Dow Jones-indekset sluttede med et minus på 2,3 pct. til 23.932,76, mens Nasdaq endte med et drop på knap 2,3 pct. til 6915,11.

Fredagens kursfald sendte hele ugens anstrengelser under nulpunktet. S&P mistede 1,4 pct.i ugens løb, mens Dow Jones og Nasdaq faldt henholdsvis 0,7 pct. og 2,1 pct.

Mandag morgen reagerer investorerne på Trumps seneste udspil med optimisme, oven på fredagens store kursfald. De amerikanske futures stiger 0,7-0,9 pct.

KINESISK REAKTION

Præsident Trumps overvejelser om 100 mia. dollar i yderligere importtold på kinesiske varer "i lyset af Kinas uberettigede gengældelse", blev modtaget med stærkt optrappet retorik i Kinas statslige medier.

Den kritiske tabloidavis Global Times , som er kontrolleret af partiorganet People's Daily, noterer, at eneste mulighed nu er at ramme USA så tilpas hårdt, at »landet vil huske smerten.«

Og Folkets Dagblad, som er talerør for det regerende kommunistparti, vurderer, at Det Hvide Hus »fuldstændig har mistet sansen for realiteterne«, og beskylder USA for at »handle ensidigt og stå for handelsprotektionisme«.

Det officielle nyhedsbureau Xinhua, advarer om, at »hvis USA siger, at det er parat til at betale enhver pris, så må det angribes meget bestemt.«

FRYGT FOR HANDELSKRIG

Frygten for en handelskrig har holdt investorerne ude på kanten af stolen, og nervøsiteten har bredt sig, da den amerikanske protektionisme kan ramme hele den global økonomisk vækst.

»Det er en reaktion på bekymringerne om den amerikanske regerings tilgang til handel. Markedet har svinget mellem at afskrive det som snak, eller at antage det som et alvorligt problem,« siger investeringschef Rick Meckler fra LibertyView Capital Management i New Jersey til Reuters.

SKUFFENDE JOBRAPPORT

Fredagens kursfald blev yderligere accelereret af en overraskende ringe arbejdsmarkedsrapport.

Beskæftigelsen uden for landbruget voksede med 103.000 personer i marts, hvor økonomerne havde forudset en stigning på 185.000 personer.

Især beskæftigelsen i den private sektor skuffede med 102.000 ansatte mod en ventet stigning på 188.000.

Arbejdsløsheden blev opgjort uændret til 4,1 pct., hvor økonomerne havde ventet et fald i arbejdsløsheden til 4,0 pct., mens lønningerne som ventet steg 2,7 pct. på årsbasis.

Lønstigningerne var dermed under de 3 pct., som økonomer skønner er nødvendige for at løfte inflationen op mod centralbankens - Federal Reserves - mål på 2 pct.

FALD OVER HELE LINJEN

Der var negative fortegn i samtlige underindeks i S&P 500-indekset fredag. Hårdest ramt var industri og it med fald på 2,7 pct. og 2,5 pct.