Aktier: Kraften vågner på Wall Street

Walt Disney er blandt de selskaber, der mandag er med til at trække de amerikanske aktiemarkeder op. Underholdningskoncernens aktie har kraften med sig oven på en rekordweekend efter premieren på den seneste Star Wars-film.

Læs mere
Fold sammen

Kort efter at der er ringet ind til handelsstart på Wall Street stiger de toneangivende børser S&P 500, Nasdaq og Dow Jones med mellem 0,8 og 0,9 pct. Det kommer oven på fald i slutningen af sidste uge, efter at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, hævede renten for første gang i knap ti år.

- Markedet virker en anelse splittet. En fraktion ser på, at vi har haft renteforhøjelsen og søger derfor at afstive deres portefølje for i år. Den anden halvdel håber stadig på et julerally. Her vil det hoppe rundt, men vi kan måske se en lille styrkelse frem mod årsskiftet, hvilket er det typiske mønster for sæsonen, siger Veronika Pechlaner fra Ashburton Investments til Bloomberg News.

På selskabsfronten går Walt Disney-koncernens aktie 1,1 pct. frem umiddelbart efter børsåbning efter premieren på seneste Star Wars film, "The Force Awakens".

Filmen har sat rekord med et salgstal på 238 mio. dollar, hvis man lægger tallene for USA og Canada sammen. Den hidtidige rekord var sat af Jurassic World, der havde premiere tidligere på året og indtjente 208,8 mio. dollar på en weekend.

Apple-aktien går 1,2 pct. frem, efter at teknologigiganten har indgået et forlig med Ericsson. De to selskaber er blevet enige om en tvist omkring et patent ved at indgå en licensaftale efter at have sagsøgt hinanden.

Medicinalselskabet Baxaltas aktie falder 0,6 pct. trods skriverier hos Sunday Times om, at det irsk-baserede medicinalselskab Shire har planer om at forsøde opkøbstilbuddet på Baxalta ved til dels at tilbyde kontant betaling i stedet for blot at betale med aktier. Spekulationerne går på, at op til 40 pct. af købstilbuddet vil blive med kontant afregning, skriver Bloomberg News.

/ritzau/FINANS