Aktier: Købstilbud på 280 milliarder giver amerikansk kurshop

Virksomhedshandlerne er tilbage på dagsordenen i USA, hvor medicinalselskabet Teva har lagt et bud på 40 mia. dollar, eller 280 mia. kr., for rivalen Mylan.

Det er med til at sende Mylans aktie i vejret med 8,8 pct. som tirsdagens mest markante kurshop.

Generelt er der let positiv stemning på børserne i New York. Det brede S&P 500-indeks stiger 0,2 pct., mens Nasdaq-indekset går 0,5 pct. frem og de tunge aktier i Dow Jones løftes 0,2 pct.

Teva og Mylan er dog uden tvivl tirsdagens store historie, da der endelig er kommet officiel bekræftelse fra israelske Teva om købsinteressen.

Teva byder helt præcist 82 dollar per Mylan-aktie, i en kombination af kontanter og aktier. Mylan lå mandag i en kurs på 68,05 dollar, men var billigere tidligere i år, inden der begyndte at gå rygter om et Teva-bud, og inden Mylan selv lancerede et købstilbud på en tredje medicinalvirksomhed, Perrigo.

Mylans bestyrelse har endnu ikke taget offentlig stilling til Tevas interesse, men aktien stiger til 74,01 dollar tirsdag i den tidlige handel. Teva stiger 3,0 pct. på børsen i Tel Aviv.

Ellers er der blandt de regnskabsaktuelle selskaber lidt malurt til IBM. Den amerikanske it-koncern overraskede ellers positivt mandag aften med sit regnskab for første kvartal.

IBM rapporterede en justeret indtjening per aktie på 2,91 dollar i kvartalet, hvor analytikerne havde ventet et overskud på 2,80 dollar per aktie ifølge en undersøgelse foretaget af Bloomberg News. Omsætningen løb som ventet op i 19,6 mia. dollar mod sidste års 22,5 mia. dollar.

It-virksomheden fastholdt forventningerne for 2015 til en justeret indtjening per aktie i størrelsesordenen 15,75-16,50 dollar. Analytikernes resultatestimat lød på 15,86 dollar per aktie inden regnskabet.

IBM-aktien falder 0,3 pct. til 165,70 dollar, men den steg også 3,4 pct. mandag op til regnskabet.

Novozymes-konkurrenten Dupont landede et driftsresultat per aktie i første kvartal på 1,34 dollar, hvilket var lidt bedre end ventet blandt analytikerne, som havde sat næsen op efter resultat per aktie på 1,31 dollar.

Præstationen skal ses i lyset af, at en styrket dollar påvirker indtjeningen per aktie negativt med 25 cent. Omsætningen er faldet 9 pct. år til år, hvoraf valutaer får skylden for til 6 pct. af faldet.

Selskabet forventer også, at valutapåvirkningen vil hive regnskabet for hele året mere i den gale retning end tidligere antaget.

Dupont-aktien ligger 2,4 pct. lavere i 71,10 dollar efter et kvarters handel.

Den amerikanske tv- og telegigant Verizon kom ud af første kvartal med en indtjening per aktie på 1,02 dollar. Og det er bedre end det, analytikerne ifølge Bloomberg News havde forventet. Her regnede man nemlig med en indtjening på 95 cent. Alligevel falder aktien 1,7 pct. til 48,54 dollar.

/ritzau/FINANS

 

Mathias Stigsgaard +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk