Aktier: Køberne i begrænset overtal på Wall Street

Det amerikanske aktiemarked vendte tilbage til positivt territorium mandag, hvor køberne igen var i overtal. Stigningerne var dog begrænsede i starten af åres sidste hele handelsuge, hvor de defensive aktier havde medvind, mens finans og energiselskaberne sank ned mod bunden af dagens handel.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH

Det brede S&P 500-indeks sluttede mandag med et plus på 0,2 pct. til 2262,53, og Dow Jones med de store traditionelle industriselskaber steg ligeledes 0,2 pct. til slutniveauet 19.883,06. Nasdaq-papirerne var dagens største vinder med et plus på knap 0,4 pct. til 5457,44.

Med det forestående årsskifte og januars præsidentskifte i USA holdt mange sig tilbage og foretrak at blive på sidelinjen.

»Investorerne synes at tage temmelig let på det, nu hvor vi nærmer os slutningen af året. Men der kommer nogle vigtige begivenheder i januar, som tvinger investorer til at beslutte, hvordan de vil agere,« siger handelschef Simon Derrick fra Bank of New York til Bloomberg News.

Mandagens nøgletal kom fra serviceektoren, hvor de amerikanske indkøbschefer ikke længere ser helt så optimistisk på aktiviteten i den amerikanske økonomi ifølge den foreløbige opgørelse over Markit US Services PMI for december.

PMI-indekset landede på 53,4, hvor økonomerne ifølge Bloomberg ventet et løft til indeks 55,2 fra 54,6 i november.

Det samlede PMI-indeks - PMI Composite - faldt til 53,7 fra 54,9 i november.

Tirsdag morgen ligger de fjernøstlige aktieindeks med udbredte kursfald. De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med små stigninger på under 0,1 pct.

TELE I TOP

Dagens stigning blev anført af teleselskaberne, der med en stigning på 1,1 pct. var klart bedste undergruppe i S&P 500-indekset.

Det de to giganter, AT&T og Verizon, som med plusser på 1,1 pct. og 1,2 pct. holdt sektoren oppe.

Også it-aktierne gjorde det ganske godt. En stigning til Apple-aktien på 0,6 pct. var resultatet af elektronikgigantens melding om, at EU-Kommissionen vil få kamp til stregen i Apples kamp om undgå den skattebøde på 13 mia. euro, som blev udskrevet tidligere i år. Det skete på baggrund af en irsk særaftale omkring skat, som har fået Apple at samle det globale overskud i Irland, hvor skatten har været meget lav.

Også Microsoft var på den grønne gren og lukkede med et plus på 2,1 pct.

I bunden af S&P-indekset lå sundhedssektoren og energipapirerne med fald i begge segmenter på omkring 0,5 pct.

Walt Disney oplyste, at Star Wars-filmen Rogue One solgte billetter for 155 mio. dollar i den første weekend siden premieren. Det gav Disney-aktien en stigning på 1,4 pct.

Den nyintroducerede hotelbookingside Trivago sluttede med et plus på over 2,5 pct. i 12,15 dollar. Dermed er selskabet handlet godt 10 pct. op siden aktiemarkedsdebuten i fredags, hvor aktien blev søsat til 11 dollar.

Det canadiske forsikrings- og investeringsselskab Fairfax Financial Holdings har købt den schweiziske kollega Allied World Assurance for 4,9 mia. dollar svarende til en præmie på 18 pct. i forhold til lukkekursen fredag. Men Fairfax-aktien faldt godt 2 pct.