Aktier: Knaldrødt marked for femte dag i træk

Retningen på det danske marked tirsdag er for femte dag i træk ned.

Brexit-bekymringer tynger investorernes humør og sender samtlige C20-aktier i rødt. Novos nyhed om Victoza og hjerte-kar-effekter faldt ikke heldigt ud for aktionærerne, der må se Novo aktien agerer bundprop i C20.

Det danske C20 Cap-indeks åbner tirsdag med et fald på 1,4 pct. i 980,93 efter et fald mandag ligeledes på 1,4 pct. Dermed holder indekset sig solidt under de magiske "1000". Samtlige C20-aktier er i rødt. Novo falder mest, mens Jyske Bank med et fald på 0,6 pct. klarer sig bedst.

- Med halvanden uge til den britiske EU-afstemning har investorerne i stigende grad sat fokus på meningsmålingerne, der peger på døbt løb, hvilket investorerne ikke bryder sig om, konstaterer Nordeas aktiestrateg Tine Choi.

Hun pointerer, at finansmarkedernes værste fjende er usikkerhed.

- Da brexit-tilhængerne har vundet frem i Storbritannien på det seneste er usikkerheden steget, og det har trukket aktierne og pund lavere, vurderer hun.

NOVO I RAMPELYSET

Medicinalgiganten Novo Nordisk fremviste stærke data fra hjerte-kar-studiet Leader med Victoza på den amerikanske diabetesforenings årsmøde i New Orleans, men resultaterne er alligevel skuffende i forhold til markedets høje forventninger.

Det fortalte Michael Friis Jørgensen, chefaktieanalytiker i Alm. Brand, der før åbningen vurderede, at investorerne ville sende Novo Nordisk-aktien en smule ned fra morgenstunden.

- Uanset om det er gode data, så er aktiemarkedet jo en hård hund, hvis man skuffer i forhold til forventningerne, sagde han til Ritzau Finans forud for aktiemarkedets åbning.

I et studie med diabetikere i risikogruppen for hjerte-kar-sygdom reducerede Victoza risikoen for blodpropper, slagtilfælde og hjerte-kar-død med 13 pct. Allerede inden offentliggørelsen stod det statistisk set klart, at Victoza skulle reducere risikoen for alvorlige hjertetilfælde med mindst 12 pct. for at opnå superioritet og statistisk signifikans.

Novo-aktien ligger i bunden af C20 med et fald på 3,6 pct. til 350 kr.

MATAS HOLDER KAPITALMARKEDSDAG

Matas er i fokus fra selskabets kapitalmarkedsdag, hvor selskabet vil melde ud, at forventningerne til indeværende år om en like-for-like omsætningsvækst på 1-3 pct. og en EBITA margin i underkanten af 17 pct. fastholdes. Selskabet vil også melde ud, at selskabets langsigtede ambition er en omsætning på 4 mia. kr. i regnskabsåret i 2020/2021. Det fremgår af en fondsbørsmeddelelse tirsdag morgen.

Matas falder 0,4 pct. til 112 kr.

ALK-Abello præsenterede sent mandag resultater med sin tabletbaserede allergivaccine, Grazax, mod græspollenallergi. Resultaterne bekræfter ifølge selskabet, at Grazax kan forebygge astmasymptomer samt give vedholdende lindring af symptomer forårsaget af græspollenallergi.

ALK-Abello lukkede med et fald på 1,7 pct. i 1106 kr.

Strejkeramte SAS fik atter kursprygl mandag med et kursfald på 7,6 pct., og stormvejret fortsætter med et fald tirsdag på 1,4 til 14,5 kr. Selskabet er forsat ramt af svensk pilotstrejke. Efter tirsdag vil i alt 103.000 passagerer have fået deres rejse forstyrret i forbindelse med samlet 890 aflyste flyvninger, skriver Check-In.

Dong nærmer sig fortsat med hastige skridt emissionskursen på 235 kr. Mandag faldt aktien 3,2 pct. til 244 kr., men var i mandagens handel nede i 238,50 kr. - det laveste niveau siden introduktionen.

Tirsdag falder aktien til 242 kr. eller med 0,8 pct. På første handelsdag, fredag, var aktien helt oppe i 262,80 kr.

Per Aarsleff får en købsanbefaling fra Carnegie, der indleder dækning af aktien med et kursmål på 235 kr. Aarsleff-aktien lukkede mandag i 137,50 kr. efter et fald på 1,8 pct., mens stiger tirsdag med 1,8 pct. til 140 kr. Dermed er aktien en ud af kun knap to håndfulde aktier, der stiger på hele markedet.

/ritzau/FINANS