Aktier: Klø til Coloplast i generelt negativt C20

Der var fald på det danske aktiemarked tirsdag, hvor der var fuld fart over regnskabsaflægningen. I det danske eliteindeks var det Coloplast og ISS, som fremlagde kvartalstal - og for især førstnævnte blev tallene taget kritisk imod af investorerne.

Foto: Torben Christensen. Arkivfoto.
Læs mere
Fold sammen

C20 Cap-indekset faldt samlet 1 pct. til indeks 1013,35 efter en stigning på 0,3 pct. mandag.

»Vi har haft nogle pæne stigninger de seneste dage. Men det er trods alt ikke bare en vej lige op i himlen,« siger Ole Kjær Jensen, afdelingsdirektør i Sydbank, til Ritzau Finans og påpeger, at det er regnskaberne, der har været i fokus tirsdag.

COLOPLAST RAMT AF VALUTAEFFEKT
Blandt rækken af regnskabsaktuelle selskaber var Coloplast, hvis aktie endte med at falde 2,4 pct. til 517,50 kr.

Selskabets største forretningsområde, Stomi, kom igennem tredje kvartal med en organisk vækst på 11 pct. Analytikerne havde ifølge estimater indsamlet af Ritzau Estimates ellers blot ventet en organisk vækst på 8,2 pct.

Den organiske vækst for Coloplast næststørste division, Kontinens, blev til gengæld 6 pct. mod ventede 6,6 pct. blandt analytikerne.

»Især Kontinens skuffer lidt. Til gengæld så Stomi fornuftigt ud. Og så var der lidt mere negativ valutaeffekt end frygtet. Så samlet lidt til den svage side,« forklarer Ole Kjær Jensen.

ISS FALDER SAMMEN MED MARKEDET
Også ISS har været presset af udsving i valutakurserne, viser servicekoncernens regnskab for andet kvartal. Men servicekoncernen ramte alligevel stort set plet i forhold til analytikernes forventninger.

ISS oppræciserede samtidig forventningerne til 2016 og venter nu en organisk vækst på 2,5-4,0 pct., hvilket er en spids højere end tidligere.

»Regnskabet var meget på linje med forventningerne. Markederne er generelt lidt negative, så ISS bliver ramt lidt af den generelle negative stemning,« forklarer Ole Kjær Jensen.

ISS-aktien satte sig 0,9 pct. til 259,90 kr.

FLS VAR BLANDT FÅ STIGENDE C20'ER
Blandt de enkelte elitepapirer, der gik frem tirsdag, var ingeniørkoncernen FLSmidth, som løftedes 2,5 pct. til 246,70 kr.

Minegiganten BHP Billington var kommet med meldinger om, at den ser lidt mere lyst på fremtiden. Og generelt var der også løft til råvareselskaberne ude i Europa.

»Jeg tror, at det er udtalelserne fra BHP omkring kobbermarkedet og BHP's regnskab i det hele taget, som trækker FLS op. Desuden tror jeg, at der kan være lidt short covering i FLS-aktien, vurderer Sydbanks afdelingschef med henvisning til, at ingeniørkoncernens aktie er dalet, siden selskabet kom med regnskab i sidste uge.«

TOPDANMARK SKUFFER PÅ NØGLETAL
Blandt sidepapirerne kom der derudover en hel håndfuld regnskaber. Det gjaldt blandt andet Topdanmark, som generelt overraskede positivt.

Der var dog også et aber dabei for forsikringskoncernen. På det forsikringstekniske nøgletal combined ratio, der sætter erstatningsudgifterne i forhold til præmieindtægterne - jo lavere CR, jo bedre - landede i kvartalet på 86,2, mens der af analytikerne var ventet 84,0 mod 78,7 i andet kvartal 2015.

»Det var umiddelbart en lidt skuffende combined ratio. Til gengæld opjusterer de lidt og har et pænt stort aktietilbagekøbsprogram,« påpeger Ole Kjær Jensen.

Topdanmark-aktien faldt med 0,3 pct. til 174,00 kr.

ALK OPJUSTERER FORVENTNINGERNE TIL VÆKSTEN
ALK-Abelló, der blandt andet laver allergimedicin, fremlagde et regnskab tirsdag morgen, der bød på en opjustering af forventningerne til 2016.

Selskabet regner nu med en organisk vækst på 20 pct. mod tidligere 15 pct.

ALK-aktien løftedes 3,2 pct. til 962,00 kr.

PRES PÅ NNIT OG TORM
NNIT kom også med regnskab tirsdag, og det viste, at it-service- og rådgivningsvirksomheden har haft fremgang i både omsætning som indtjening i andet kvartal 2016. Forventningerne til hele året fastholdes, mens positive pengestrømme danner baggrund for en udbytteudlodning.

NNIT-aktien dalede med 8,7 pct. til 241,00 kr.

Rederiet Torm, der sejler med olie, kunne til gengæld ikke fastholde forventningerne, men har set sig nødsaget til at nedjustere.

Nu ser selskabet et driftsresultat, EBITDA, på 210-250 mio. dollar mod tidligere 250-330 mio. dollar. Til gengæld er der en god nyhed til aktionærerne, som har udsigt til et udbytte på 0,4 dollar per aktie.

Torm-aktien satte sig 2,4 pct. til 60,50 kr.

MATAS HAR PENGE PÅ KISTEBUNDEN
Matas har i første kvartal af det forskudte regnskabsår haft et mindre fald i indtjeningen, selv om omsætningen er vokset.

Materialstkædens forskudte regnskab afslørede dog også, at Matas har nok penge på bankbogen til at dele ud af dem til aktionærerne. Selskabet sætter derfor gang i et aktietilbagekøbsprogram på 150 mio. kr., som startes 1. september.

Matas-aktien endte med at stige 0,4 pct. til 125,00 kr.

Hvidbjerg Banks overskud skrumpede i første halvår, afslørede bankens halvårsregnskab, mens toplinjen blot gik en smule tilbage i et ellers uhyre hårdt miljø for bankvirksomheder - med rekordlave renter og dermed færre indtægter at hente.

Bank-aktien gik 0,3 pct. tilbage til 39,30 kr.