Aktier: Klar rød åbning med GN og FLSmidth som mest faldende

Foto: BRYAN R. SMITH. Aktier: Klar rød åbning med GN og FLSmidth som mest faldende. AFP PHOTO / Bryan R. Smith
Læs mere
Fold sammen

Det danske aktiemarked er tirsdag åbnet negativt og med et fald i C20 Cap-indekset efter ti minutters handel på 0,6 pct. til 1161,14. GN Group og FLSmidth ligger som de meste faldende i indekset, hvor ingen af de 20 aktier dog ligger højere.

GN Group har startet dagen med et fald på 1,4 pct. til kurs 200 kr. Der er ikke de store nyheder fremme om selskabet, men Dagbladet Børsen bringer dog en artikel med selskabets bestyrelsesformand, Per Wold Olsen, som ønsker flere opkøb til selskabets høreapparat- og headsetselskaber.

Åretes højdespringer i eliteindekset, FLSmidth, falder 1,5 pct. til 427,50 kr.

A.P. Møller-Mærsk er i fokus, efter skriverier i Berlingske Tidende om, at selskabet har inviteret en række banker til at give deres bud på, hvordan en børsnotering af selskabet oliedivision, Maersk Oil, kan finde sted.

Mærsk B ligger 0,4 pct. lavere i 12.840 kr. efter en stigning mandag på 1,9 pct.

På miniputbørsen First North fortsætter nynoterede Conferize i øvrigt op med en stigning på 7,3 pct. til 16,10 kr. Aktien er dermed blevet fordoblet i forhold til tegningskursen på 8 kr. fra forleden.

TEKNOLOGI I FOKUS

På markedet kan der de kommende dage komme ekstra opmærksomhed om det amerikanske teknologiaktier - og en mulig påvirkning af den sektor også på andre markeder - op til kvartalsskiftet.

Senioraktierådgiver Lars Skovgaard Andersen fra Danske Bank peger i den forbindelse på trenden med, at folk i øjeblikket sælger aktivt styrede fonde og køber passivt styrede.

»Den trend fortsætter, og det, som vi holder lidt øje med, er, om teknologiaktierne kan blive fanget af, at de aktivt styrede fonde ligger meget langt i teknologi,« siger Lars Skovgaard Andersen til Ritzau Finans og henviser til, at de aktivt styrede fonde har investeret store summer i den sektor.

Og når folk forlader aktivt styrede fonde, så skal fondens bestyrere ud at sælge bagvedliggende aktiver tilsvarende, og det er det, som kan give et pres på teknologi frem mod kvartalsskiftet, hvor tilpasningerne skal være sket.

»Vi så det igen i går, at teknologi falder lidt, og det er et mønster, vi godt kan komme til at se frem mod udløbet af måneden.«

MERE RO OM ITALIENSKE BANKER

Mere specifikt i forhold til Europa er det føljetonen om de italienske banker, der får opmærksomhed. I weekenden kom det frem, at den italienske regering har fået godkendt statsstøtte til de to kriseramte banker, Banca Popolare di Vicenza og Veneto Banca af EU-Kommissionen. Samtidig skal de sunde dele af bankerne sælges til Intesa Sanpaolo.

»Det er et pænt stort skridt mod at fjerne en usikkerhed, der er i Europa. Vi tror på, at flow kan gå mod Europa, hvor vi også har nogle gode yields (direkte afkast, red), « siger Lars Skovgaard Andersen.

En tredje historie, som han finder interessant, er mandagens nyhed om, at hedgefonden Third Point har købt aktier i den schweiziske fødevaregigant Nestlé for den nette sum af 23 mia. kr., og i den forbindelse kommer med en række opfordringer til forbedringer.

STABILT FORBRUG-SEKTOR I FOKUS

»Hvis det er en sektor, stabilt forbrug, som skal fortsætte med at være attraktiv, så skal der ske nogen ting med den, der skal ryddes op, konsolideres og sælges fra. Det er spændende at se, om det her er startskuddet til noget, der rammer vores stabilt forbrug-sektor,« siger Lars Skovgaard Andersen.