Aktier kl. 9.35: Sur stemning bed sig fast

 

De europæiske aktier tabte fredag morgen terræn lige efter at fondsbørserne slog dørene op, da det danske C20-indeks smed 0,7 pct. til 454,54. Den sure stemning havde afsæt i torsdagens sene amerikanske udvikling.

 

Danske Bank åbnede 0,6 pct. lavere i kurs 258. Den anerkendte svenske avis Dagens Industri skriver fredag morgen, at Danske Bank går efter en svensk markedsandel på 10 pct. i 2010. Dagens Industri henviser til udtalelser fra den svenske direktør Mats Torstendahl.

 

Nedturen for Novozymes fortsatte fredag morgen, efter at torsdagens regnskabsaflæggelse gav et kurstab på 3 pct. Novozymes åbnede fredag 2,0 pct. lavere i kurs 503.

 

- 2006 var stærkt, men der er klart nogle mørke skyer i horisonten i 2007. Den ventede vækst i driftsoverskuddet er markant under det ventede. Der er et pres på marginerne fra både valuta og fra en række nye opkøb i 2006, konstaterede analytiker Michael Novod fra Handelsbanken overfor RB-Børsen.

 

Vindmølleproducenten, Vestas, oplevede også lidt modvind i C20-indekset med et fald på 1,0 pct. til kurs 255,5. Vestas-investorerne fik ikke nyt fra Københavns Fondsbørs. Vestas-investorerne kan se tilbage på en meget givtig uge, så en bid profithjemtagning kan have haft en finger med i spillet.

 

A.P. Møller - Mærsk B, som åbnede 0,9 pct. lavere i 56.300, vil forlade havnen i Halifax i Canada. Det siger talskvinde Mary Ann Kotlarich - der ventes en officiel meddelelse i løbet af fredagen.

 

Den tidligere SAS-direktør, Jan Carlzon, havde fokus på sit gamle selskab. På et møde i København bemærkede Carlzon, at han ikke venter, at SAS vil klare sig i sin nuværende form i et åbent marked.

 

- Luftfarten har udviklet sig på en sådan måde, at et luftfartsselskab i dag tvinges til at skabe sig en klar profil i stedet for at sprede sig over hele registret, udtalte han ifølge nyhedsbrevet Travel People.

 

- Men SAS vil tilsyneladende gabe over så meget som muligt, hvorved selskabet mister muligheden for at specialisere sig, fortsatte han. SAS åbnede 1,4 pct. lavere i kurs 106.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )