Aktier kl. 9.30: Positiv start på året

 

Den københavnske fondsbørs startede årets første handelsdag med en positiv stemning. Stigningen skete i kølvandet på en generel positiv europæisk stemning. Det toneangivende C20 indeks lå 0,7 pct. højere i 444,53. Handlen var dog uden deltagelse fra de amerikanske investorer, der holdt en sørgefridag for eks-præsident Gerald Ford. Vestas landende en stor amerikansk ordre og A.P. Møller - Mærsk har fokus på fragtraterne.

 

Vindmøllegiganten Vestas startede året med en ordre på 56 stk. V80-1,80 MW (100 MW) vindmøller til levering i tredje kvartal 2007 til Smoky Hills-projektet i staten Kansas i USA. Ordren er modtaget fra ENEL North America, som er et af de største selskaber i Nordamerika, der ejer og driver kraftværker fra vedvarende energi. Vestas skal levere, installere og sætte de 56 vindmøller i drift, og ordren indeholder ligeledes en femårig vedligeholdelses- og serviceaftale. Ordren påvirker ikke Vestas-koncernens forventninger til 2007.

 

- Vi anser ENEL for at være et af verdens vigtigste elselskaber, og det er positivt at følge ENEL's vækststrategi inden for vindenergibranchen. Vi glæder os ligeledes meget over, at store internationale elselskaber nu indgår langsigtede aftaler på det Nordamerikanske marked, sagde administrerende direktør for Vestas Americas, Jens Søby. Vestas åbnede 1,5 pct. højere i kurs 242,3.

 

Danmarks største virksomhed, A.P. Møller - Mærsk, åbnede 0,8 pct. højere i kurs 53.600. Berlingske Business satte tirsdag morgen fokus på Maersk Line, som skal sætte farten ned for at spare brændstof og fjerne en del af overkapaciteten på verdenshavene. Det sker for at presse fragtraterne op og dermed øge indtjeningen i hele APM koncernen.

 

- Der er ingen tvivl om, at raterne skal opad, før det bliver tilfredsstillende, sagde skibsreder Eivind Kolding.

 

Novozymes åbnede 1,4 pct. højere i kurs 492,5. Novozymes er klar med et nyt enzym, Mannaway, til at takle genstridige pletter på tøjet. Mannaway skal være med til, at vende stagnationen på markedet for vaskemiddelenzymer til en fremgang på 1-3 pct. årligt.

 

Tivoli offentliggjorde kort før åbning sine besøgstal for 2006, som blev 4.396.000 mod 4.188.000 i 2005. Tivoli åbnede uændret i kurs 4470.

 

TK-Development offentliggjorde før nytårsskiftet et joint-venture samarbejde med Meinl European Land Ltd. Joint venturet har til formål, at opføre og udvikle et 71.000 kvadratmeter stort center i Gdansk i Polen. TK Development steg 4,8 pct. til kurs 88.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )