Aktier kl. 9.30: Overraskende positiv åbning

Læs mere
Fold sammen
C20-indekset kommer godt fra start med et plus på 1,2 pct. til 250,43 trods de tidligere fald i futuremarkedet. De tre europæiske indeks klarer sig med moderat tilbagegang. På den udenlandske scene er fokus rettet mod tabsmeldingerne fra den franske storbank BNP Paribas og den hollandske finanskoncern ING. Yderligere fik investorerne regnskab fra hollandske Philips.

- Der er stille på den danske scene og fokus rettes mod de udenlandske nyheder med meldingerne fra BNP og ING samt regnskabet fra Philips, vurderer seniorrådgiver Nils Lundsby fra Nordea over for RB-Børsen.

Nordea åbner 4,3 pct. højere i kurs 29 efter fredag tab på knap 6 pct. Deutsche Bank sænker kursmålet på Nordea til 3,5 euro (26 kr.) fra 4,8 euro (35,8 kr.). Anbefalingen er "sælg". Danske Bank stiger 1,8 pct. til kurs 55,3 kr.

Den franske storbank BNP Paribas venter nu et tab på 1,4 mia. euro i fjerde kvartal, og banken vil indkalde til en ekstraordinær generalforsamling, da regeringens hjælpepakke åbner op for et aktiesalg til staten. BNP vil sælge 5,1 mia. aktier (prefered shares / præferenceaktier) til staten. Den hollandsk/belgiske finanskoncern ING, som har bank- og forsikringsaktiviteter, har mandag morgen annonceret tab omegnen af 1 mia. euro i 2008.

Philips-aktien åbner 9 pct. højere, efter at omkostningsbesparelser overskygger en svag driftsindtjening (EBITA) på 141 mio. euro i fjerde kvartal, hvilket var knap 50 mio. euro mindre end analytikerprognosen. Bundlinjen viser et tab på 1,47 mia. euro grundet skrivninger på aktieposten i fladskærmsjoint-ventureselskabet LG Philips.

Vestas stiger 1,0 pct. til kurs 293,5. Vindmølleproducenten er på talefod med Barack Obama, og Vestas' ledelsen er yderst positiv efter et møde med den amerikanske præsident Barack Obama. Det skriver Dagbladet Børsen. Præsidenten har op til og efter sin præsidentindsættelse talt varmt for investeringer i vedvarende energi.

Novo Nordisk stiger 0,7 pct. til kurs 290, mens Lundbeck løftes 1,3 pct. til kurs 121,8. Ifølge Dagbladet Børsen er Lundbeckfonden parat til massive virksomhedsopkøb med opkøb i omegnen af 2 mia. kr. inden for medicinal eller sundhedssektoren. Yderligere vil fonden også bruge mindst 400 mio. kr. på opkøb i bioteksektoren. På den internationale scene er fokus på amerikanske Wyeth, som angiveligt er ved at blive opkøbt af amerikanske Pfizer. Ifølge Bloomberg News har ledelserne i søndags holdt møde og talt om et opkøb til 68 mia. dollar.

Den norske regering ventes mandag kl. 11.00 at fremlægge sin hjælpepakke, som skal afbøde for kraftige stigninger i ledigheden. Den vil indeholde infrastrukturinvesteringer og øget offentligt forbrug, og ifølge NRK vil hovedparten af pakken gå til bygge- og anlægssektoren, hvor mere end 300 projekter vil få del i pakken. Den norske avis Aftonposten skriver, at pakken vil blive på 20-25 mia. nkr. Der spekuleres i at pakken også vil indeholde skattelettelser.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )