Aktier kl. 9.30: Fik overraskende hjælp fra Bush

 

Investorerne fik natten til fredag beroligende nyt, idet de nødstedte amerikanske boligejere nu kan vente en hjælpende hånd fra den amerikanske præsident George W. Bush. Det sendte natten til fredag de amerikanske futures højere, hvilket har forplantet sig til de europæiske markeder. Det danske C20-indeks åbnede 0,6 pct. højere i 492,61.

 

George W. Bush ventes fredag annoncere en plan, som skal hjælpe nødstedte boligejere med de sekundære kreditlån. Der er tale om over to millioner lån, som den amerikanske regering vil foreslå at refinansiere til en mere favorabel rente. Det skriver Blomberg News. Det var finansavisen Wall Street Journal, som natten til fredag bragte de første rygter om tiltaget. Investorerne havde håbet på en hjælpende hånd til kreditmarked, men det var ventet, at hjælpen skulle komme fra den amerikanske centralbankchef Ben Bernanke via rentesænkninger.

 

Det bragte selvfølgelig fokus på banksektorens aktier. Nordea udnyttede situationen med en kursfremgang på 1,2 pct. til kurs 84, mens Sydbank steg 1,1 pct. til 251,5. Danske Bank åbnede uændret i kurs 223,8.

 

A.P. Møller - Mærsk's B-aktie åbnede 1,3 pct. højere i kurs 71.600. Dagbladet Børsen har fokus på fragtraterne og skriver fredag morgen, at priserne er til analytikernes store overraskelse steget hele 13 pct. de seneste måneder. Jyllands-Posten skriver fredag morgen, at det i onsdagens regnskab fra APM er blevet endnu tydeligere end før, at Mærsk har blikket rettet mod vækst og øget indtjening. APM har øget investeringerne med 49 pct. i første halvår.

 

Produkttankrederiet D/S Torm aflagde fredag morgen halvårsregnskab, hvilket indeholdt en opjustering af helårsprognosen. For hele 2007 opjusterer Torm forventningerne til et overskud før skat på 800-820 mio. dollar fra 780-800 mio. dollar. Der er stadig ikke taget højde for OMI-købet i forventningerne. D/S Torm åbnede 1,7 pct. højere i kurs 231,5.

 

En overraskende C20-indeksrokade kan være på trapperne i december. Lundbeck og D/S Torm ligger til at tabe sine C20-medlemskaber til industrikoncernen NKT Holding og tørlastrederiet D/S Norden.

 

Rockwool åbnede 0,3 pct. lavere i kurs 1885, hvilket sker efter en større yo-yo tur efter onsdagens regnskabsaflæggelse. Rockwool lukkede torsdag 5,8 pct. lavere i kurs 1890, efter at Rockwool i onsdags lukkede markante 5,9 pct. højere.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )