Aktier kl. 13.20: Stemningsskift trods lancering af bankpakke II

Læs mere
Fold sammen
Stemningen er skiftet mandag middag, efter at specielt bankaktierne løftede C-20 indekset i den tidlige handel. Ved middagstid er det specielt fald i A.P. Møller - Mærsk og Vestas, som trækker indekset i negativt terræn. Omsætningen er meget lav mandag, eftersom det amerikanske aktiemarked har lukket, hvilket også sætter en begrænsning på den europæiske handel. C-20 indekset ligger 0,4 pct. lavere i 258,23.

- Bankerne er i fokus efter bankpakke nummer to og det er en fornuftig pakke, som er blevet sat sammen. Det er værd at bemærke, at der ikke er nogen udvanding af aktionærerne. Pakken vil styrke bankerne, men det skal også siges, at staten tager sig betalt, hvilket vel er fair nok, siger afdelingschef for skandinaviske aktier Ole Kjær Jensen fra Sydbank til RB-Børsen.

Danske Bank ligger 2,6 pct. højere i kurs 63,5, mens Nordea falder 3,3 pct. til kurs 34. Staten vil give banker og realkreditinstitutter mulighed af at tage ekstra lån på samlet 100 mia. kr., hvor der bliver lavet tre rentesatser mellem 9-11 pct. - alt efter bankens stabilitet. Den tilførte kapital er hybrid kernekapital, og bankerne vil dermed styrke deres balancer. Efter at bankerne har taget imod pakken, skal de have en kernekapital på mindst 12 pct.

Banksektoren får også nyt fra de udenlandske kanter, da Royal Bank of Scotland estimerer, at bankens samlede nedskrivninger i 2008 vil lande mellem 15-20 mia. pund. Resultatet eksklusive nedskrivninger ventes at ligge på minus 7-8 mia. pund. Royal Bank of Scotland, som ligger godt 8 pct. lavere, vil nu lave en ny aktieemission for at styrke kapitalberedskabet.

A.P. Møller - Mærsk ligger 2,8 pct. lavere i kurs 29.100. Nummer to hos Maersk Line, Michael Deleuran, nedtoner forventningerne til containermarkedet over for dagbladet Børsen.

- I år skal vi ikke vente os ret meget og med de seneste tal, der er kommet, går det den forkerte vej i forhold til forventningerne, udtaler senior vice president Michael Deleuran fra Maersks Line til Børsen. I forsommeren lød Mærsk Lines forventninger på en vækst på 5-6 pct.

Investorerne i Lundbeck og Novo Nordisk afventer indsættelsen af den kommende amerikanske præsident Barack Obama, som kan give de danske medicinalselskaber modvind i USA. Barack Obama er stor tilhænger af billige kopiprodukter, og han er nødt til at skære i medicinbudgetterne. Ifølge analytikerne hos finanshuset Standard & Poor's risikerer branchen at miste 10 pct. af salget. Det skriver Jyllands-Posten. Novo Nordisk ligger 0,5 pct. lavere i kurs 297, mens Lundbeck ligger 0,4 pct. højere i kurs 120,5.

FLSmidth ligger 0,6 pct. højere i kurs 167,5. Den franske cementproducent Lafarge ser fortsat de nye markeder som vækstmotorer. Det oplyser den administrerende direktør Bruno Lafont i et interview med den franske avis Les Echos.

- Nogle lande er meget dynamiske og vil forblive med dobbelcifrede vækstrater også i 2009, udtaler den administrerende direktør Bruno Lafont i et interview med den franske avis Les Echos.

DSV ligger 1,7 pct. lavere i kurs 58,8 efter fredagens solide stigning på godt 8 pct. Den tyske konkurrent Deutsche Post, som står bag DHL, har aflagt foreløbige regnskabstal for 2008, som var lidt bedre end ventet. Deutsche Post har nydt godt af en stram omkostningsstyring.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )