Aktier kl. 13.05: Danske Bank trækker C20 højere

Det er den positive stemning der har overtaget i fredagens handel, C20-indekset ligger over middag 1 pct. højere i 274,95. Fremgangen er især båret af en stigning hos Danske Bank. På de tre store europæiske børser ligger indeksene med små til moderate fald. De globale finansmarkeder afventer fortsat den amerikanske arbejdsmarkedsrapport for december, som præsenteres kl. 14.30.

Danske Bank stiger solide 6,7 pct. til kurs 63,8, efter torsdagens stigning på 4,4 pct. Det sker efter at spekulationer om Bankpakke 2 fortsætter. Danske Bank blev i torsdag aften optaget i Dow Jones STOXX Select Dividend 30 og Dow Jones STOXX Global Select Dividend 100 indeks, hvor det engelske husholdningsartikelselskab Persimmon PLC blev sat for døren, fordi selskabet havde stoppet sin udbyttebetaling. Men Danske Bank blev fredag taget af indeksene igen, af netop samme grund, da de danske banker som en konsekvens af statsgarantiordningen, ikke må betale udbytte de næste to år. Pladsen i de to indeks går nu i stedet til den franske bilproducent Renault.

Jyske Bank har også luft under vingerne, og ligger efter et løft på 6,9 pct. til kurs 146,5. I modsatte ende af indekset ligger FLSmidth med et fald på 1,7 pct. til kurs 186.

Vestas stiger 2,2 pct. højere i 342. Den kommende amerikanske præsident, Obama, vil øge investeringerne for at kickstarte økonomien, og blandt andet vil han fordoble produktionen af vedvarende energi over de næste tre år. Den kommende pakke på 775 mia. dollar vil også indeholde investeringer i infrastruktur og statslige bygninger såsom skoler og broer. Novozymes taber 1,6 pct. til 456,5, mens Danisco taber 1,5 pct. til kurs 224.

Novo Nordisk stiger 2,4 pct. til kurs 304,5. De retslige tvister mellem Novo Nordisk og franske Sanofi-Aventis fortsætter. Novo Nordisk har lagt sag an mod den franske konkurrent Sanofi-Aventis i USA og beder en dommer om at anerkende, at selskabets selvdækkende nåle (covering needles) ikke overtræder et patent, som Sanofi-Aventis har. Sanofi-Aventis har truet med at anlægge sag mod Novo Nordisks NovoFine Autocover, som skjuler nålen til det, der skal injeceres. Novo Nordisk vil have erklæret Sanofi-Aventis' patent ugyldigt.

A.P. Møller - Mærsk går ligeledes mod strømmen og taber 1,6 pct. til kurs 31.000. Containerrederiet vil effektivisere sine containerruter mellem den amerikanske østkyst og Mellemøsten / Indien.

Carlsberg ligger 1,2 pct. højere i kurs 203,5. Det japanske bryggeri Sapporo Holdings har hævet sine forventninger til ølsalget i 2009 med 3 pct. til 58. mio. cases. En case er lig med 12,66 liter øl. Aktierne i Sapporo Holdings er lukket 2 pct. højere i det svagt negative japanske marked. Carlsberg lukkede torsdag 0,5 pct. højere i kurs 201.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )