Aktier kl. 12.53: Fokus på energi i positivt marked

 

Det danske C20 indeks oplevede fredag en fremgang på 0,3 pct. til 443,06. C20 indekset går dermed imod den negative stemning på de europæiske markeder, som er udpræget afventende, frem imod eftermiddagens vigtige amerikanske jobrapport. Skriverier om energireformer bragte de energirelaterede aktier i fokus, mens torsdagens fortsatte fald i oliepriserne fik indflydelse på kurserne på flere fronter. Hvor de store energiforbrugende selskaber klapper i hænderne, er det knap så gode nyheder for de vedvarende energiselskaber.

 

For A.P. Møller - Maersk betyder faldet i oliepriserne mindre udgifter til skibsbrændstof, men kan også være med til at trykke indtjeningen i olie-divisionen. Maersk Line, der omfatter APMs containeraktiviteter meddeler, at raterne på fragt mellem Sydamerika og Europa bliver sat op. Ratestigningen er på mindst 200 dollar pr. teu, og får effekt fra 1. februar. Rederiet oplyser, at stigningen skal ses som opretning til naturligt niveau, efter et fald i 2006. APM faldt 0,9 pct. til kurs 52.600.

 

Vindmølleproducenten Vestas fik opmærksomhed, ovenpå flere skriverier om kommende energireformer i både Danmark og EU. Dagbladet Børsen skrev fredag, at regeringen har ambition om, at 30 pct. af det danske energiforbrug skal komme fra vedvarende energi inden år 2025, hvor andelen pt. udgør 15-16 pct. EU Kommissionen ventes i næste uge at fremlægge et forslag om at øge andelen i EU fra 6 pct. til 20 pct. inden udgangen af 2020. Faldet i oliepriserne bragte dog alligevel Vestas 1,4 pct. ned til kurs 232,3.

 

Energireformerne er ligeledes godt nyt for Novozymes og Danisco, som sidder på henholdsvis 40 pct. og 20 pct. af verdensmarkedet for enzymer, der er nøgleingrediensen i brændstoffet bio-ethanol. Berlingske Business fortsatte fredag sin fokus på regeringens forslag om tvungen brug af bio-ethanol i Benzin og Diesel. Novozymes og Danisco steg henholdsvis 3,2 pct. til kurs 514 og 1,2 pct. til kurs 484.

 

Aktionærerne i elektronikproducenten GN Store Nord var fredag indkaldt til ekstraordinær generalforsamling for at forholde sig til fordelingen af indtægten på 15,5 mia. kr. fra salget af salget af høreapparatdivisionen, GN ReSound, til schweiziske Phonak. Bestyrelsen fik godkendt sit forslag om udbetaling af ekstraordinært udbytte på 61 kr. pr. aktie, mens et efterfølgende opkøbsprogram betaler yderligere tilbage til aktionærerne indtil den likvide beholdning udgør 1 mia. kr. i koncernen. Hvor meget, det nøjagtigt bliver, vides først efter endeligt salg. GN steg 0,9 pct. til kurs 85,5.

 

Indekstunge Novo Nordisk var blandt middagens vindere, da Novo tegnede sig en stigning på 1,9 pct. til kurs 474,5. Det var fredag middag småt med kurspåvirkende nyheder fra Novo.

 

Den pan-scandinaviske luftfartskoncern SAS Group steg 3,5 pct. til kurs 103, pga. udsigten til et fald i de meget betydningsfulde brændstofudgifter.

 

Biotek-aktien Genmab blev handlet flittigt og endte 2,4 pct. højere i kurs 366, hvilket fulgte tendensen fra torsdagens løft for de amerikanske biotek-aktier.

 

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )