Aktier kl. 12.40: Banker i søgelyset - APM stiger

Læs mere
Fold sammen
Banksektoren er i fokus, hvilket har afsæt i den udenlandske nyhedsstrøm. Fredag morgen blev det meddelt, at Bank of America får en statslig håndsrækning og over middag kom regnskaberne fra de amerikanske storbanker Bank of Amerika og Citigroup, som præsenterede overraskende store tab. Uden nyheder stiger A.P. Møller - Mærsk, hvilket er årsag til, at C20-indekset stiger 2,3 pct. til 260,85.

Summen af de mange banknyheder giver solide plusser til Citigroup og Bank of America i før-markedet. Citigroup ligger nu 8 pct. højere i det meget vigende marked. Danske Bank falder 1,7 pct. til kurs 59,5, mens Nordea stiger 3,1 til 33,8 pct.

Danske Bank får lidt ekstra opmærksomhed med sine irske aktiviteter, idet Anglo Irish Bank er blevet nationaliseret for at forhindre et kollaps af den tredjestørste bank i Irland. Var banken blevet erklæret insolvent, havde regeringen stået tilbage med forpligtigelser for 100 mia. pund, efter at den irske regering sidste år garanterede for alle udlån hos irske banker.

A.P. Møller - Mærsk stiger 5,0 pct. til kurs 29.200, og uden nyheder leverer rederigiganten den største stigning i C20-regi.

Vestas stiger 2,8 pct. til kurs 308,5. Ifølge Reuters skal Vestas levere møller til en 300 MW stor vindkraftpark i Kenya. Det skriver Reuters, der citerer direktøren i Turkana Wind Powers, Chris Staubo for informationen.

- Fuld produktion vil ske i juni 2012, men vi begynder produktionen i juni 2011, siger Chris Staubo til Reuters.

Der er også dansk nyt til Vestas med udsigt til et nyt vindmølleboom herhjemme. Kommunerne har ifølge KL afsat arealer til rejsning af nye vindmøller i 2010 og 2011, så mængden af vindmøllestrøm vil blive øget med 30 pct. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag morgen.

Samtidig har Vestas fredag meddelt, at der er begået bedrageri mod det spanske datterselskab for 90 mio. kr. Bedrageriet er anmeldt til politiet. Bag bedrageriet står en kreds af nuværende og tidligere ledende medarbejdere. Det påvirker dog ifølge Vestas' topchef Ditlev Engel ikke Vestas som sådan. Det er en intern sag, som er blevet opdaget af Vestas' whistleblower-system.

Novo Nordisk stiger 1,7 pct. højere i kurs 298,5. Novo Nordisk har indgået endnu en udviklings- og licensaftale med det irske biotekselskab Merrion. Som den første aftale med Merrion retter også denne sig mod udvikling af orale diabetesbekæmpelsesmidler med Marrions teknologi kaldet Gipet. Samtidig investerer Novo Nordisk i en aktiepost i Merrion på 300.000 aktier til 3 euro stykket.

GN Store Nord stiger 0,8 pct. til kurs 13,2. GN-konkurrenten Plantronics nedjusterede natten til torsdag sine forventninger til tredje kvartal, hvilket havde afsæt i et svagt salg af headsets. Plantronics-aktien tabte torsdag 6 pct.

ALK Abello ligger 2,6 pct. højere i kurs 557. Torsdag efter fondsbørsens lukketid kom der regnskab fra den franske konkurrent Stallergenes, som viste en vækst på 16 pct. i 2008, hvilket var på linje med analytikernes estimater, noterer aktieanalytiker Peter Bertram Andersen fra Jyske Bank. Til gengæld skuffer estimatet fra den franske koncern, der blot ser en vækst på 8-10 pct. i indeværende år.

(RB-Børsen: Tlf: 33300335, E-mail: redaktion@rb-borsen.dk, www.rb-borsen.dk )