Aktier: Kinesiske vending prægede Wall Street

De amerikanske aktier startede i højt humør torsdag efter en markant vending i det kinesiske aktiemarked tidligere på dagen.

Læs mere
Fold sammen

Men i takt med at eftermiddagens skred frem, gik glansen af markedet, og aktierne lukkede med blot mindre stigninger. Stigningerne accelererer igen fredag morgen.

S&P 500-indekset sluttede torsdag med en stigning på 0,2 pct. til 2051,31. Dow Jones sluttede dagen med et plus på 0,2 pct. til 17.548,62, mens Nasdaq-indekset endte med dagens største stigning på 0,3 pct. til 4922,40.

Omsætningen var over normalen med 830 mio. aktier handlet på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 1,8 mia. aktier.

- Hver gang vi nærmer os afslutningen af dagen, begynder markedet at miste momentum, fordi investorerne begynder at bekymre sig om, hvad der vil ske i nattens løb. Vil Grækenland løbe med overskrifterne eller er det Kina? Der er masser af ting at tage stilling til, siger portefølje-forvalter Randy Warren fra Warren Financial Service & Associates Inc. i Pennsylvania til Bloomberg News.

Markedet var styret af udviklingen i de kinesiske akter, der torsdag vendte en uges styrtdyk til en kraftig stigning.

Fredag morgen er det igen de kinesiske aktier, der sammen med en umiddelbar positiv drejning i det græske gælds-drama, styrer udviklingen.

Grækenland har indleveret et forslag til reformer, som indeholder besparelser på pensionssystemet og øget moms. Dermed ligger forslaget tæt på de krav, som kreditorerne stillede op inden sidste månedsskiftes deadline. Samtidig stiger Shanghai Composite indekset 5,2 pct., og samlet sender det futures på de amerikanske aktieindeks op med knap 1 pct.

Torsdagens vindere var forsikringsselskabet Travelers og konglomeratet 3M, der steg henholdsvis 1,3 pct. og 1,0 pct. I den modsatte ende lå Apple som den klart største taber med et fald på 2,5 pct.

Sodavandskoncernen Pepsi overraskede analytikerne inden åbningen med et solidt overskud i andet kvartal, og det blev belønnet med en stigning i den indledende handel, men aktien lukkede alligevel med et fald på 1,1 pct.

Wallgreen, der driver drugstores og apoteker tværs over i USA, leverede også regnskab før børstid med resultater, der overgik markedets forventninger. Desuden øgede selskabet helårsprognosen, hvilket gav en kursstigning på 4,2 pct.

Forbrugsvaregiganten Procter & Gamble frasolgte en del af koncernens skønhedsplejeproduktion til kollegaen Coty for 12,5 mia dollar. Procter & Gamble kan bogfører en engangsindtægt på 5-7 mia. dollar fra salget, men investorerne var ikke glade for at miste mærkevarer som Hugo Boss, Dolce & Gabana og Max Factor, og aktien faldt 0,4 pct. Coty faldt samtidig 4,7 pct.

Aluminiumsselskab Alcoa skød regnskabssæsonen i gang onsdag aften efter børstid med et halvsløjt resultat. Omsætningen lå dog i overkanten af det ventede, og da Alcoa gentog forventningerne til stigningen i den globale efterspørgsel efter aluminium, fik aktien et løft på 0,9 pct.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk