Aktier: Kinesisk rentesænkning skaber godt aktiehumør

Den kinesiske centralbank har forud for børsåbning i USA fredag sænket sin ledende rente, og det er med til at skabe godt humør på Wall Street i dagens indledende aktiehandel, hvor opmærksomheden er rettet mod de helt store it-selskaber i USA.

Læs mere
Fold sammen

S&P-indekset stiger 0,8 pct. og er nu tilbage til udgangspunktet for året.


Kinas centralbank - People's Bank of China - besluttede at sænke sin ledende rente med 25 basispoint til 4,35 pct. Den etårige indlånsrente blev ligeledes sænket med 25 basispoint til 1,50 pct. Og de meldinger sendte aktiekurser i Europa og aktiefutures - der i forvejen var positive - yderligere i vejret.

This template (BMExternalArticleBundle:Content\ExternalArticle:Embedded/small.html.twig) should be overridden!

- Investorerne har taget positivt imod rentenedsættelsen i Kina, og det ses på aktiekurserne. I kraft af den kinesiske økonomis størrelse og betydning for den globale økonomi er det vigtigt, at beslutningstagerne viser handlevillighed, og det kvitteres derfor, bemærker makroanalytiker Kim Blindbæk fra Sydbank i en skriftlig kommentar.

Derfor er det heller ingen overraskelse, at der er pæne stigninger i alle tre ledende indeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones. Det teknologitunge Nasdaq-indeks fører an med en stigning på 1,7 pct., efter at en række it-selskaber efter markedsluk torsdag fremlagde imponerende regnskabstal for tredje kvartal.

Det gælder blandt andre den amerikanske e-handelsgigant Amazon, der ramte over analytikernes mål i tredje kvartal, idet selskabet fik et overskud per aktie på 0,17 dollar, hvor analytikernes forventede resultat var et underskud på 0,13 dollar per aktie ifølge Bloomberg News' undersøgelse. Omsætningen var på 25,4 mia. dollar, hvor forventningerne lå på et salg på 24,9 mia. dollar.


E-handelsselskabet estimerer, at salget i fjerde kvartal vil lande i intervallet 33,50-36,75 mia. dollar. Analytikerne har estimeret et salg på 35,1 mia. dollar. Amazon-aktien stiger 7,1 pct. til 603,87 dollar.


Også it-kolossen Microsoft overraskede positivt, da den fremviste et langt bedre end ventet resultat i regnskabsårets første kvartal, hvor koncernen bag Windows-styresystemet opnåede et justeret overskud per aktie på 0,67 dollar. Analytikerne havde ventet et overskud på 0,59 dollar per aktie, ifølge Bloomberg News' prognose-gennemsnit.


Omsætningen var på 21,7 mia. dollar mod den forventede 21 mia. dollar. Microsoft-aktien løftes med 10,2 pct. til 52,91 dollar.

Internetgiganten Google, der nu gemmer sig bag holdingselskabet Alphabet, behøver heller ikke at søge længe efter tilfredse investorer. Aktien stiger nemlig 8,2 pct. til 736,89 dollar efter ti minutters handel, hvilket er et anerkendende nik fra investorerne i kølvandet på torsdag aftens solide regnskab, der blev garneret med et tilbagekøbsprogram.


Google leverede et overskud på 7,35 dollar per aktie for tredje kvartal, hvor analytikerne havde ventet 7,20 dollar per aktie ifølge Bloomberg News prognose-undersøgelse.

De samlede indtægter løb op i 15,1 mia. dollar, hvor der var ventet en omsætning på 15,0 mia. dollar.


Det nye holdingselskab annoncerede gruppens første aktietilbagekøb, som er det seneste skridt i overgangen til en ny finansiel struktur og ledelsesstil. Tilbagekøbet er på 5,1 mia. dollar, der trods det beskedne beløb i forhold til en 72,8 mia. dollar stor kontantbeholdning i tilæg til andre likvide aktiver, blev modtaget som et signal om, at selskabet bøjer sig mod samme finansielle discipliner, som andre modne virksomheder sigter efter.

Knap så positive er regnskabsnyhederne fra Stericycle, der leverer affaldsløsninger til medicinalsektoren. Selskabets aktie falder 24 pct. til 113,14 dollar ved børsåbning, efter at torsdagens sene regnskab skuffede fælt. Resultatet per aktie endte på 1,08 dollar mod forventningen om et resultat på 1,18 dollar.