Aktier: Kinesisk panik sendte Wall Street ned

De amerikanske aktier lukkede i negativt territorium mandag, efter at den kinesiske aktieuro havde smittet af først i Europa og siden på den anden side af Atlanten.

A specialist trader works on the floor of the New York Stock Exchange July 27, 2015. Wall Street sank on Monday, with the Nasdaq down 1 percent, after the steepest decline in Chinese stocks in eight years increased concerns that cooling growth in the world's No. 2 economy could hurt its key trading partners. REUTERS/Brendan McDermid Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID

S&P 500-indekset faldt mandag 0,6 pct. til 2067,64, mens Dow Jones endte dagen med et minus på 0,7 pct. i 17.440,59. Teknologiaktierne i Nasdaq-indekset faldt samtidig knap 1,0 pct. og lukkede i 5039,78.

Omsætningen lå i den pæne ende med godt 870 mio. aktier handlet på New York Stock Exchange, mens Nasdaq-børsen omsatte 1,9 mia. aktier.

Tirsdag morgen er der kommet lidt mere ro på bagsmækken, idet futures på de amerikanske aktieindeks handles med stigninger på knap 0,3 pct. i Asien.

- Situationen i Kina er årsag til de bekymrede miner især over for de internationale virksomheder, der henter en god del af deres omsætning i udlandet. Vi er allerede begyndt at se sprækker i indtjeningsbilledet, så hvis den globale vækst aftager, der vil gøre revnerne større, siger markedsstrateg Matt Maley fra Miller Tabak til Bloomberg News om tilstanden på Wall Street.

Både fredag og mandag var der sløje nøgletal fra Kina, og med usikkerhed om den økonomiske vækst gik investorerne i panik og solgte Shanghai-børsen ned med 8,5 pct. Det er trods en lang række stabiliserende foranstaltninger fra myndighederne som skulle lægge låg på aktieuroen.

Men rygter om en tilbagetrækning af markedstiltag på grund af Kinas ambition om at få større international indflydelse gennem deltagelse i IMF's parallelvaluta Special Drawing Right, SDR, fik uroen til at blusse op igen.

De betød blandt andet et minus til kinesiske aktier på Wall Street som Alibaba og Baidu på henholdsvis 2,0 pct. og 4,2 pct.

Blandt de amerikanske selskaber var en stor handel i medicinalsektoren i fokus. Israelske Teva Pharmaceutical Industries offentliggjorde en aftale om køb af Allergan-divisionen Generics. Prisen lød på 40,5 mia. dollar, hvilket sendte Teva op med 16,1 pct., mens Allergan øgede 5,6 pct.

De største tabere var Chevron og Boeing, der faldt henholdsvis 1,6 og 2,1 pct., mens Apple, der henter omkring 17 pct. af sit salg i Kina, faldt 1,4 pct.

Råvareselskaberne havde det også hårdt. Kursfaldet fredag i den tunge mineselskabsaktie Freeport-McMoran fortsatte med yderligere 7,5 pct. mandag. Aktier er nu faldet omkring 25 pct. i løbet af de sidste fire handelsdage.

Den amerikanske GN Store Nord-konkurrent Plantronics kunne efter børstid fremlægge et lidt bedre regnskab end forudset. Omsætningen løb op i 206,4 mio. dollar, og det gav et overskud på 67 cent per aktie. Analytikerne havde ventet et salg på 205,5 mio. dollar og et resultat på 63 cent per aktie.

Forventningerne lå også tæt på det ventede, men selskabet er for lille til at blive handlet i eftermarkedet, så investorerne må vente med at reagere til tirsdag.

Tirsdag kommer der vigtige data for forbrugertilliden i USA, og onsdag er det rentemødet i den amerikanske centralbank, Federal Reserve, der sætter dagsordenen.

Fra regnskabssæsonen er der resultater i denne uge fra blandt andre Dupont, Merck, Ford, Twitter, Pfizer, UPS, Glaxosmithkline, Facebook, Mastercard, Colgate-Palmolive, Conocophillips, P&G, AB Inbev, Amgen, Exxon Mobil og Chevron.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk