Aktier: Kinesisk løfte lover godt for Mærsk

De kinesiske aktieinvestorer synes tirsdag at bane vejen for en fin åbning i Europa. Optimismen har gode kår før åbningen, og den britiske aktiefuture indikerer en positiv åbning i London i størrelsesordenen en kvart pct.

I Kina stiger CSI-indekset over 3 pct., efter den kinesiske premierminister Li Keqiang har fastslået, at den "nedre grænse" for Kinas BNP-vækst er 7 pct. Samtidig noterede Li, at 7 pct.s vækst er den ultimative bundgrænse for regeringens tolerance over for en økonomisk afmatning. Dermed signalerer de kinesiske ledere, at der vil blive tale om vækststøtte, såfremt det måtte blive nødvendigt.

»Vi skal nok stige fra morgenstunden, men det bliver nok ikke meget mere end med en halv procent,« vurderer aktierådgiver i Nordea Jesper Bamberger over for Ritzau Finans.

Han venter, at Vestas atter vil røre på sig, efter vindmølleaktien mandag nåede endnu en kursmæssig milepæl, da aktien for første gang siden efteråret 2011 passerede kurs 100. Vindmølleaktien endte i kurs 101, efter en stigning på 3,4 pct. År til dato er Vestas-aktien steget 217 pct. C20 Cap-indekset faldt samlet mandag 0,1 pct. til 584,62.

»Jeg tror, at det positive momentum i Vestas-aktien vil fortsætte et stykke tid endnu,« siger Jesper Bamberger.

Også A.P. Møller - Mærsk kan komme i positivt fokus, efter meldingerne fra Kina om en bundgrænse for væksten, mener aktierådgiveren.

A.P. Møller - Mærsks containerrederi Maersk Line er stærkt afhængig af transport fra Kina, og regeringens udmelding er derfor godt nyt for rederiet. Branchen har dog i længere tid været presset af lave fragtrater på grund af overkapacitet på de største ruter, og den udvikling er også begyndt at smitte af på de mindre ruter.

Analysehuset Alphaliner skriver i sin ugentlige analyse tirsdag, at efterhånden som mere kapacitet er landet på de største ruter, er ældre skibe blevet sendt mod andre ruter. Den såkaldte »cascading« betyder, at overkapaciteten breder sig yderligere og lægger endnu en dæmper på raterne, vurderer analysehuset. B-aktien i Mærsk lukkede mandag 0,2 pct. lavere i 43.680 kr.

TDC's aktie kan komme i bevægelse, efter konkurrenten Telenor har leveret regnskab for andet kvartal, der peger på en særdeles negativ udvikling på det danske marked. Telenor oplever stor tilbagegang i både omsætning, driftsresultat og gennemsnitlig omsætning per bruger. TDC faldt mandag 0,3 pct. til 48,79 kr.

Novozymes led sent mandag efter dansk børslukketid nederlag i en amerikansk patentsag mod Danisco. Et enzympatent fra Novozymes er kendt ugyldigt, og dermed lykkes det ikke det danske selskab at puste nyt liv i en længerevarende sag mod Danisco, der i dag ejes af Dupont.

Sagen har været ved domstolene ad flere omgange, efter at Novozymes i oktober 2011 vandt sagen mod Danisco, som blev kendt skyldig i bevidst at have krænket Novozymes patent og derfor skulle betale en erstatning på 18,3 mio. dollar - eller knap 100 mio. kr. ved den daværende vekselkurs. Den dom blev dog senere omstødt, hvilket Novozymes ankede - men altså uden held. Novozymes steg mandag med 0,6 pct. til 197,7 kr.

Apple kommer sent i aften dansk tid med regnskab for tredje kvartal af 2012/13 og vil vanen tro helt sikkert tiltrække sig opmærksomhed fra både medier og aktiemarkedet. Spørgsmålet er, om Apple kan få brudt den lidt kedelige serie af regnskabsskuffelser, der er fulgt siden aktiekursen toppede lige over 700 dollar i september sidste år. Aktien sluttede mandag 39 pct. under sin rekordkurs i 426,31 dollar. Der kommer tirsdag ligeledes regnskab fra teleselskabet AT&T.