Aktier: Kinesisk kollaps sendte Wall Street på dybt vand

De amerikanske aktieinvestorer er i stigende grad bekymrede over den bristede kinesiske aktieboble. Der kom til udtryk onsdag på børsen på Wall Street, hvor de kraftige kinesiske kursfald smittede af i stigende bekymringer om den potentielle effekt på hele den kinesiske - og dermed den globale - økonomi.

Oveni skal så lægges Grækenland, der igen måtte bide i det sure æble onsdag og forlænge perioden med lukkede banker til næste mandag.

S&P 500-indekset lukkede med et fald på 1,7 pct. til 2046,68. Dow Jones sluttede dagen med et minus på 1,5 pct. til 17.515,42, mens Nasdaq-indekset endte med dagens største fald på 1,8 pct. til 4909,76.

Omsætningen lå over langt under gennemsnittet med 400 mio. aktier handlet på New York Stock Exchange. Det skyldes et over tre timer langt computernedbrud, der satte en stopper for handlen.

- Det her er den sidste ting, de amerikanske aktiemarkeder har brug for i betragtning af den globale bekymring over, hvad der foregår i EU, i Grækenland og i Kina, lød det fra markedsstrateg Peter Kenny fra Clear Pool Group fra gulvet på Wall Street-børsen over for CNN.

Og netop de kinesiske kursfald gav panderynker hos mange.

- Al opmærksomhed er på Kina og Grækenland lige nu. Det største fokus vil være på Kina, og i takt med at vi ser markederne falde, tror jeg, at det potentielt vil smitte af på andre markeder - alene på grund af den kinesiske økonomis størrelse, siger analytiker Said Ninh Chung fra Silicon Valley Bank i San Francisco til Bloomberg News.

Investorerne havde også referatet fra mødet i Federal Open Market Committee i dagene 16.-17. juni at tage stilling til.

Referatet viste, at et flertal af medlemmerne i den pengepolitiske komite vurderede, at økonomien er ved at udvikle sig med en så stor hast, at det giver støtte til en renteforhøjelse. Men næsten alle ønsker at se mere dokumentation for, at det økonomiske opsving er tilstrækkeligt, og der blev samtidig udtrykt bekymring over det svage forbrug og de risici, der er forbundet med Grækenland og Kina.

Og da såvel de kinesiske som græske kriser siden er brudt ud i lys lue, er der ikke meget, der tyder på en forestående renteforhøjelse fra Federal Reserves side.

Samtlige sektorer lukkede onsdag med minus, og især råvare-, finans- og teknologisektoren fik investorernes bekymringer at mærke.

Bank of America og Citigroup faldt hver over 2 pct., hvilket også var tilfældet for aktien i it-giganten Apple.

Onsdag aften blev der skudt gang i regnskabssæsonen for andet kvartal i USA med kvartalstal fra aluminiumsproducenten Alcoa.

Regnskabet var dog lidt af en fuser, idet koncernen fremlagde et justeret resultat per aktie på 0,19 dollar for andet kvartal af 2015, hvor analytikerne havde ventet et overskud på 0,23 dollar per aktie ifølge estimater fra Bloomberg News.

Omsætningen løb op i 5,9 mia. dollar eller lidt mere end de ventede 5,8 mia. dollar, og selv om Alcoa gentog forventningerne for den globale efterspørgsel efter aluminium, kvitterede de skuffede investorer med at sende aktien ned med 5,1 pct. i den ordinære handel og yderligere 0,5 pct. i eftermarkedet.

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk