Aktier: Kinesisk devaluering sender aktier i sivmåtten

De asiatiske aktiemarkeder fik sig en gedigen overraskelse tirsdag morgen, da den kinesiske centralbank, Peoples Bank of China, tog de skrappe midler i brug i kampen mod den vækstopbremsning, der længe og i stigende grad har præget økonomien.

Læs mere
Fold sammen

En de facto devaluering af den kinesiske yuan - forklædt som en justering af centralkursen - skal rette op på den aftagende eksport og få gang i omdrejningerne hos industrien.

- En yuan-svækkelse hjælper eksportørerne og forbedrer samtidig de økonomiske udsigter. Valutaen vil svækkes på kort sigt, hvilket afspejler den nuværende afmatning i det interne økonomisk momentum, siger cheføkonom Castor Pang fra Core-Pacific Yamaichi i Hongkong til Bloomberg News.

Til gengæld sender den kinesiske valutakurs-justering chokbølger gennem aktiemarkederne. I Tokyo falder Nikkei-indekset 0,6 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et minus på 0,4 pct.

På de kinesiske aktiemarkeder bliver centralbankens tiltag godt modtaget, men det er dog ikke i stand til at neutralisere det rekyl, som er opstået efter mandagens 5 pct. kursfest.

Mandagens store stigninger har fået mange marginhandlende til afvikle positioner, hvilket afspejler sig på fastlandets børser. Til gengæld er får devalueringen gennemslagskraft i Hongkong, hvor aktierne ikke er bundet af de snærende bånd som præger Shanghai- og Shenzhen-børsernes aktier.

- Centralbanken har nogle planer om at sætte skub i eksporten gennem devaluering af yuan, efter de seneste eksport-data ikke så ret godt ud. Markedet synes at fortolke nyheden som positiv, og tror på, at det vil sætte skub i den økonomiske vækst, siger portefølje manager Wu Kan fra JK Life Insurance Co i Shanghai til Bloomberg News.

I Hongkong stiger Hang Seng indekset 0,9 pct.,mens Shanghai Composite falder 0,4 pct., og CSI 300-indekset dropper 0,5 pct.

Blandt de øvrige børser er der fald i Taiwans Taiex-indeks på 0,6 pct., mens Sydkoreas Kospi-indeks ligger med et lille plus på 0,1 pct.

Tirsdag morgen ligger de amerikanske futures med fald på godt 0,4 pct. i den asiatiske handel.

#

Indeks Udvikling (%)

--------------------------------------

Nikkei 225 -0,6

Topix -0,4

Hongkongs Hang Seng 0,9

China Shanghai Composite -0,4

China CSI 300 -0,5

Taiwan Taiex -0,6

Sydkoreas Kospi 0,1

Indiens BSE Sensex -0,1

Singapores STI -0,7

Sydney ASX 200 -0,7

--------------------------------------

#

Indeksværdi kl. 06.00

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk