Aktier: Kinesisk devaluering sender aktier i sivmåtten

De asiatiske aktiemarkeder fik sig en gedigen overraskelse tirsdag morgen, da den kinesiske centralbank, Peoples Bank of China, tog de skrappe midler i brug i kampen mod den vækstopbremsning, der længe og i stigende grad har præget økonomien.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En de facto devaluering af den kinesiske yuan - forklædt som en justering af centralkursen - skal rette op på den aftagende eksport og få gang i omdrejningerne hos industrien.

- En yuan-svækkelse hjælper eksportørerne og forbedrer samtidig de økonomiske udsigter. Valutaen vil svækkes på kort sigt, hvilket afspejler den nuværende afmatning i det interne økonomisk momentum, siger cheføkonom Castor Pang fra Core-Pacific Yamaichi i Hongkong til Bloomberg News.

Til gengæld sender den kinesiske valutakurs-justering chokbølger gennem aktiemarkederne. I Tokyo falder Nikkei-indekset 0,6 pct., mens det bredere Topix-indeks ligger med et minus på 0,4 pct.

På de kinesiske aktiemarkeder bliver centralbankens tiltag godt modtaget, men det er dog ikke i stand til at neutralisere det rekyl, som er opstået efter mandagens 5 pct. kursfest.

Mandagens store stigninger har fået mange marginhandlende til afvikle positioner, hvilket afspejler sig på fastlandets børser. Til gengæld er får devalueringen gennemslagskraft i Hongkong, hvor aktierne ikke er bundet af de snærende bånd som præger Shanghai- og Shenzhen-børsernes aktier.

- Centralbanken har nogle planer om at sætte skub i eksporten gennem devaluering af yuan, efter de seneste eksport-data ikke så ret godt ud. Markedet synes at fortolke nyheden som positiv, og tror på, at det vil sætte skub i den økonomiske vækst, siger portefølje manager Wu Kan fra JK Life Insurance Co i Shanghai til Bloomberg News.

I Hongkong stiger Hang Seng indekset 0,9 pct.,mens Shanghai Composite falder 0,4 pct., og CSI 300-indekset dropper 0,5 pct.

Blandt de øvrige børser er der fald i Taiwans Taiex-indeks på 0,6 pct., mens Sydkoreas Kospi-indeks ligger med et lille plus på 0,1 pct.

Tirsdag morgen ligger de amerikanske futures med fald på godt 0,4 pct. i den asiatiske handel.

#

Indeks Udvikling (%)

--------------------------------------

Nikkei 225 -0,6

Topix -0,4

Hongkongs Hang Seng 0,9

China Shanghai Composite -0,4

China CSI 300 -0,5

Taiwan Taiex -0,6

Sydkoreas Kospi 0,1

Indiens BSE Sensex -0,1

Singapores STI -0,7

Sydney ASX 200 -0,7

--------------------------------------

#

Indeksværdi kl. 06.00

/ritzau/FINANS

 

Flemming Kruhøffer +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans[AT]ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk