Aktier: Kinesisk aktieuro gav massiv C20-nedtur

Det toneangivende C20 Cap-indeks oplevede mandag et stort fald, da et massivt kursfald for kinesiske aktier spredte sig som ringe i vandet til Europa.

Det toneangivende kinesiske Shanghai Composite-indeks lukkede mandag med et minus på 8,5 pct. Det er det største fald for Shanghai-indekset siden februar 2007, og det var så voldsomt, at de europæiske aktier ikke kunne slippe uden om nedturen. Fold sammen
Læs mere
Foto: STR
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det danske eliteindeks lukkede 2,2 pct. lavere i 1028,29. Alle indeksets 20 aktier sluttede i minus med Genmab, FLSmidth og Vestas som de største tabere.

Det toneangivende kinesiske Shanghai Composite-indeks lukkede mandag med et minus på 8,5 pct. Det er det største fald for Shanghai-indekset siden februar 2007, og det var så voldsomt, at de europæiske aktier ikke kunne slippe uden om nedturen.

- Der er stor nervøsitet på det kinesiske aktiemarked, og det har påvirket hele markedet i Europa, da der er blevet skabt usikkerhed omkring den globale vækst, og det går hårdt ud over aktierne, siger Ole Kjær Jensen, afdelingschef i Sydbank, til Ritzau Finans.

Blandt selskaberne var der kurshug til Genmab-aktien, der dykkede 4,8 pct. til 640 kr. Det sendte biotekaktien til bunds i det danske eliteindeks. Her endte også Vestas og FLSmidth.

- Genmab og Vestas har været frontløberne i de stigninger, vi har set i år. Så det er meget naturligt, at det er her, der bliver trykket hårdest på salgsknappen, når vi har en situation som nu, siger Ole Kjær Jensen.

- FLSmidth får et slag som følge af faldende råvarepriser, og det sender aktien ned, fortsætter han.

Vestas-aktien faldt 3,2 pct. til 379,50 kr., mens FLSmidth-aktien lukkede 3,8 pct. lavere i 303,60 kr. Der var også en kurslussing til Pandora, der satte sig 2,8 pct. til 758 kr. Den tyske storbank Deutsche Bank indledte mandag dækning af smykkeaktien med anbefalingen "hold".

Ellers var der ikke de store selskabsnyheder mandag, men den danske transportgigant DSV kunne dog læse regnskabet fra branchekollegaen TNT Express.

Det hollandske pakkeselskab, der opererer på nogle af de samme markeder som det danske selskab, løftede i andet kvartal omsætningen med 6,2 pct. til 1757 mio. euro. For første halvår landede det justerede driftsoverskud med 42 mio. euro dog knap 63 pct. under første halvår 2014. DSV-aktien faldt mandag 1,9 pct. til 229,90 kr.

Man skulle spejde mod de defensive aktier for at finde mandagens vindere, eller rettere mindste tabere. Tæt på toppen i C20 Cap-indekset sluttede Coloplast med et dyk på 1 pct. til 484,10 kr., mens TDC lukkede 1,7 pct. lavere i 50,85 kr. Begge uden bagvedliggende nyheder.

Uden for C20 Cap led det islandske protegeselskab Össur under, at Danske Bank sænkede anbefalingen af aktien til "hold" fra "køb", hvilket gav anledning til et fald på 1,7 pct. til 23,60 kr.

MT Højgaard, hvis ejerskab deles af de to børsnoterede selskaber Højgaard Holding og Monberg & Thorsen, kunne mandag læse endnu et kapital i striden om den milliardstore servicekontrakt på Thulebasen i Grønland, som har stået på i mange måneder.

Selskabet Exelis Services, der sidste år vandt udbuddet om kontrakten for næsen af MT Højgaard-selskabet Greenland Contractors, men siden blev underkendt af en amerikansk ret, har besluttet at anke den seneste afgørelse, og dermed er sagen fortsat uafklaret.

Højgaard Holdings B-aktie dykkede 0,5 pct. til 318 kr., mens Monberg & Thorsen-papiret faldt 2,4 pct. til 404 kr.

Entreprenørkoncernen Per Aarsleff, der også er med i spillet om kontrakten, dykkede 4,4 pct. til 2236 kr.