Aktier: Kineserne pillede glansen af luksus-aktier

Europas producenter af luksusvarer mistede glansen tirsdag på et europæisk aktiemarked, der var præget af, at Kina devaluerede landets valuta.

Læs mere
Fold sammen

Samlet faldt det fælleseuropæiske Stoxx 50-indeks med godt 1,9 pct. De toneangivende markeder i Frankfurt, Paris og London dalede med mellem 1 og 2,8 pct.

Den kinesiske centralbank devaluerede natten til tirsdag dansk tid yuan ud fra et ønske om at styrke landets eksport. Der var tale om den største devaluering i to årtier.

- Kineserne har prøvet at gribe fat i værktøjskassen for at stimulere økonomien. Det reagerer de europæiske markeder negativt på. En devaluering står ikke øverst på listen over tiltag, man ønsker at foretage, så det viser, hvor meget der skal gøres for kinesisk økonomi, siger Martin Munk, aktierådgiver i Jyske Bank til Ritzau Finans.

På selskabsfronten gik faldene på de europæiske markeder blandt andre ud over luksusbilmærkerne BMW og Daimler, der tirsdag faldt med henholdsvis 4,5 pct. til 89,20 euro og 5,4 pct. til 79,74 euro.

Også LVMH Moet Hennessy Louis Vuittons og Swatch Groups aktier dalede med henholdsvis 5,4 pct. til 164,85 euro og 5,1 pct. til 410 schweizerfranc.

- Det er logisk, at Europas største eksportører, såsom tyske bilfabrikanter og producenter af luksusvarer, falder betydeligt, fordi det vil blive vanskeligere for dem at sælge i Kina, siger Francois Savary, investeringschef for Reyl & Cie., til Bloomberg News.

Blandt føde- og drikkevareproducenterne førte Pernod Ricard og Remy Cointreau an i faldene på de europæiske børser. Pernod Ricard gled med 3,1 pct. til 106,65 euro, og Remy Cointreau gik 2,3 pct. ned til 62,57 euro.

Hvor alle de store europæiske markeder lå til fald, steg det græske ASE-indeks med op imod 9,5 pct. i løbet af tirsdagen. Der var tale om den største stigning i knap tre år, men stigningen fortog sig til lige over 2 pct. Baggrunden for optimismen var, at Grækenland og landets internationale kreditorer har nået til enighed om en ny økonomisk hjælpepakke.

Blandt aktier, der reagerede på selskabsspecifikke nyheder, var GAM Holding, som faldt med 5,2 pct. til 19,25 schweizerfranc, efter at selskabets resultat for første halvår var skrumpet.

Addeco dalede med 4,3 pct. til 78,70 schweizerfranc ovenpå et regnskab, der viste, at rekrutteringsselskabet missede en række estimater for andet kvartal.

Hollandske Delta Lloyd raslede 20 pct. ned til 13,17 euro, efter at have rapporteret om et fald i solvens.

Slutteligt steg Konecranes Oyj med 15,7 pct. til 32,43 euro, ovenpå nyheden om at Terex Corp. har indvilliget i at fusionere med det finske elevator- og liftproducent.