Aktier: Kina-usikkerhed medførte kursfald over hele Europa

De europæiske aktieindeks faldt over en bred kam i onsdagens handel, efter at skuffende kinesiske inflationstal indikerede tiltagende svaghed i Kinas økonomi.

Foto: STAFF.
Læs mere
Fold sammen

- Vi så ganske vist et lille opsving i sidste uge, men investorerne sidder stadig på kanten af stolen. Det store problem handler om at finde ud af, hvor meget den kinesiske vækstopbremsning skader den globale økonomi. Hvis aktierne skal stige frem mod årets udgang, skal det komme fra stimuli fra den kinesiske regering, siger Markus Wallner, der er aktiestrateg hos Commerzbank, til Bloomberg News.

Den dårligere aktiestemning gik særligt ud over tele- og medicinalsektoren, mens råvareeksponerede selskaber kom helskinnet gennem dagen. Alt i alt faldt det fælleseuropæiske Stoxx 600-indeks 0,7 pct. til 356,14 og er derved faldet tre dage i træk.

En af de få positive nyheder i Europa kom fra det tyske energiselskab Eon, der har solgt sin norske olie- og gasforretning for omkring 10,5 mia. kr. til det tyske selskab DEA. Den norske forretnings aktiver består blandt andet af 43 efterforskningslicenser, og salget er angiveligt en reaktion på det store fald i olie- og gaspriserne.

Eon-aktien steg 3,4 pct. til 9,42 euro.

Sidstepladsen i Stoxx 600 indtog den svenske byggekoncern Skanska, der raslede ned på børsen i Stockholm, efter at selskabets ledelse annoncerede overraskende store nedskrivninger i forbindelse med en række byggeprojekter i USA. Aktien lukkede med et fald på 8,9 pct. til 159,40 svenske kr.

Næstsidst i Stoxx 600 sluttede det danske smykkeselskab Pandora, der faldt 5,9 pct. til 752 kr. efter en analyse fra Carnegie, der pegede på afmatning i salget i USA.