Aktier: Købelysten vendte tilbage

De amerikanske aktieinvestorer var igen på juleshopping tirsdag, hvor risikoappetitten sendte de tre toneangivende aktieindeks mod nye højder. Teknologi og olierelaterede selskaber førte an i gevinstjagten i et miljø præget af tilbageholdenhed op til onsdagens rentemeddelelse fra forbundsbanken, Federal Reserve.

ARKIVFOTO Fold sammen
Læs mere
Foto: BRENDAN MCDERMID
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det brede S&P 500-indeks steg 0,7 pct. til 2271,72, og Dow Jones med de store traditionelle industriselskaber øgede 0,6 pct. til 19.911,21. Nasdaq-papirerne lukkede med et plus på 1,0 pct. i 5463,83. Dermed blev der sat rekord i alle tre indeks.

»Forventningerne er steget op til at Trump tager over som præsident, og derfor tør investorerne satse mere på risikable aktiver som aktier. Jeg tror, at stigningerne kan holde, og at de vil fortsætte indtil udgangen af året,« vurderer analytiker Mike Antonelli fra RW Baird over for MarketWatch.

Russel-indekset kunne til gengæld ikke nå sidste uges top. Indekset, der er præget af de mindre selskaber, steg godt nok en anelse, men stigningen kunne ikke udviske mandagens kursfald. Indekset lukkede i 1373,53 efter en stigning under 0,1 pct.

Onsdag morgen ligger de japanske og en stor del af de øvrige fjernøstlige aktieindeks med begrænsede udsving. De amerikanske aktiefutures ligger samtidig med små udsving tæt på nul.

RENTEFORHØJELSE IMØDESES

Senere onsdag kan investorerne se frem til afslutningen af det pengepolitiske møde i den amerikanske centralbank, Federal Reserve.

Mødet, der startede tirsdag og afsluttes onsdag aften, ventes at resultere i en renteforhøjelse på 0,25 pct.point.

Forhøjelsen er helt og fuldt indarbejdet i markedets prissætning, men kommentarer om de ventede fremtidige stramninger kan give anledning til usikkerhed i markedet.

ENERGIAKTIER I FRONT

Der var stigninger i 9 af de 11 S&P 500-brancher.

Højest klatrede selskaber i energisektoren trods et stop for yderligere prisstigninger i oliemarkedet. I stedet fokuseredes der på en rapport fra Det Internationale Energiagentur, der forudsiger, at det globale oliemarked vil svinge fra overskudsproduktion til underskudsproduktion i første halvdel af det kommende år, når og hvis Opec og de andre producenter lever op til den aftale om produktionsreduktioner, som er indgået. Sektoren steg 1,3 pct.

Også it-papirerne klarede sig godt med en stigning på 1,2 pct. med stigninger til Facebook, Intel Corp. og flere andre på mere end 2 pct.

Bundskrabere blev industri- og råvareselskaberne med fald på 0,1 pct. og 0,2 pct.

Fra enkeltaktierne var der skulderklap til Unilever fra finanshuset Jefferies, der hævede anbefalingen af aktien til "køb" fra "hold". Investorerne kvitterede med at sendt Unilever 1,5 pct. op.

Bryggerigiganten Anheuser-Bush Inbev skilte sig af med koncernens østeuropæiske ølmærker, der fremover vil have den japanske bryggerigruppe Asahi Group som ejer. Aktien i Anheuser-Bush Inbev steg efterfølgende 1,3 pct.

Dagens største taber var dataanalysekoncernen Inovalon, der styrtdykkede 35 pct. efter at have sænket forventningerne på grund af mistede kontrakter.