Aktier: Jyske og FLSmidth fik de største julegaver

Julefreden sænkede sig over C20 Cap med en rolig, men ret så positiv stemning blandt de danske eliteaktier. Eliteindekset steg 2 pct. til 1024,96 og genvandt dermed det tabte fra de seneste tre handelsdages fald.

Mange investorer er allerede gået på juleferie, hvilket gav en tynd volumen i markederne, som derved havde nemmere ved at stige. Det gjorde langt de fleste da også, heriblandt alle 20 i C20, efter at Kina signalerede nye stimulustiltag for at holde gang i væksten, hvilket var med til at give et løft til råvarepriser i alle kategorier.

Den bedste danser på C20-gulvet var Jyske Bank, der gradvist steg i løbet af dagen og endte 4 pct. højere i kurs 311,60. Der var ikke nogen særligt aktuelle nyheder om aktien, andet end at banken gjorde regningen op for Finanskrisens bank- og garantipakker, som i alt har kostet mere end 2 mia. kr. ifølge Finanswatch.

Ude i Europa var råvaresektoren ekstremt godt kørende oven på prisstigningerne på mange metaller, og det smittede af på FLSmidth, der leverer udstyr til mange af de store mineselskaber. Den danske ingeniøraktie steg 4 pct. til 245 kr.

Medicoselskabet Coloplast havde en positiv nyhed til investorerne fra morgenstunden. Selskabet har indgået forlig med de amerikanske myndigheder og er gået med til at betale 21,5 mio. kr.

Coloplast var under beskyldning for at have betalt penge til leverandører af medicoudstyr, herunder amerikanske Liberator, for at føre kampagne for anvendelse af det danske selskabs produkter hos slutkunderne, skriver de amerikanske myndigheder.

Beløbet er i småtingsafdelingen for Coloplast, men investorerne kan have reageret positivt, da det fjerne frygten for en større bod fra Coloplast, vurderer aktierådgiver Jesper Bamberger fra Nordea. Coloplast-aktien blandede sig i top fem i C20 med et løft på 3 pct. til 543,50 kr.

William Demant Holding fik sænket sin anbefaling til "sælg" af norske DNB, men det prægede ikke aktien, som blandede sig i toppen med et løft på 3 pct. til 656 kr.

Uden for C20-indekset fejrede biotekselskabet Zealand Pharma, at dets franske partner, Sanofi, har indsendt registreringsansøgning for kombinationsproduktetet Lixilan til de amerikanske sundhedsmyndigheder, FDA.

Diabetesmidlet Lixilan er en kombination af GLP-1-analogen Lyxumia, der er udviklet af Zealand Pharma, og verdens bedst sælgende insulin, Lantus, og ansøgningen udløser en milepælsbetaling på 20 mio. dollar (137 mio. kr.) til Zealand Pharma, oplyste det danske selskab.

- Det er positivt for begge parter, at der nu er indsendt registreringsansøgning. Det er produkt, som kan komme rigtig mange diabetikere til glæde. Der er også kortere behandlingstid på ansøgningen, så man kan formentlig få det på markedet, før Novo Nordisk kan have Xultophy på markedet. Det er væsentligt i lyset af, at Sanofis insulinforretning lige nu er presset af en stribe konkurrerende lanceringer, vurderede senioranalytiker Søren Løntoft Hansen fra Sydbank over for Ritzau Finans.

Zealand-aktien indkasserede et kursløft på 6,9 pct. til 147,50 kr. som reaktion på den nyhed og klarede sig næstbedst af alle på børsen.

Topplaceringen onsdag gik til Chemometec, som i forvejen har været et af årets mest stigende på den københavnske børs. Allerød-aktien steg 8,8 pct. til 24,80 kr. og er nu steget 280 pct. siden starten af 2015, kun overgået af Boconcept.

Analytikerne hos Nordea har haft IC Group under lup og har i den forbindelse fundet anledning til at hæve kursmålet knap 20 pct. til 255 kr. fra 215 kr. og fastholde anbefalingen "køb". IC Group-aktien hoppede 3,5 pct. højere til 238 kr. efter den anbefaling.

Det nordjyske teleselskab RTX har som planlagt solgt sit hovedkontor i Nørresundby og lejet sig ind i det igen for at øge sin frihedsgrader og frigøre penge. Bygningerne er solgt til en værdi på omkring 71,5 mio. kr., svarende til den bogførte værdi, oplyser RTX, som fastholder sine forventninger til 2015/16. Aktien var heller ikke synderligt påvirket, men steg 1,8 pct. til 83,50.