Aktier: Jyske Bank trak C20 Cap i pænt plus

De danske aktier fastholdt - og udbyggede tilmed - den let positive start, de fik på tirsdagen, og så blev facit en stigning på 0,8 pct. til 1039,90 til C20 Cap-indekset.

Med Jyske Bank som den store trækhest klarede de danske aktier sig generelt bedre end de fleste andre i Europa, der fortsat er præget af usikkerhed omkring Kina.

Det kan i særlig høj grad tilskrives den danske regnskabssæson, der netop i denne uge for alvor tordner derudaf med rapporteringer fra en stribe af de største selskaber.

- Det har været en dag uden de helt store nyheder fra makrofronten. Der er ingen store nøgletal, og vi har handlet med generelt snævre udsving på indeksniveau. Regnskaberne påvirker det danske marked rigtig meget lige nu, hvor vi står i midten af det hele, siger Martin Munk, der er senioraktierådgiver hos Jyske Bank, til Ritzau Finans.

Det regnskabsmæssige højdepunkt tirsdag var rapporteringen for andet kvartal fra Jyske Bank, der som belønning for pæne tal sluttede helt i toppen af C20 Cap-indekset med en stigning på 4,6 pct. til 383 kr.

Banken kunne glæde sig over fremgang i andet kvartal, hvis der renses for indtægtsførelse af over 2,5 mia. kr. i særlige poster i samme kvartal året før. Minimale nedskrivninger og voldsomt bedrede kursreguleringer var med til at skabe fremgangen, men også øgede nettorenteindtægter skæppede i kassen.

Jyske Bank kom ud af andet kvartal i år med et overskud før skat på 1301 mio. kr. I andet kvartal sidste år var overskuddet 2385 mio. kr., men også påvirket af de store særlige poster. Jyske Bank leverede i kvartalet nettorenteindtægter på 1513 mio. kr. mod 1325 mio. kr. i samme kvartal året før.

- Nettorenteindtægterne understøttes af den fortsatte vækst i boligudlån og sammenlægningen med BRFkredit, men påvirkes negativt af det lave renteniveau, lave genplaceringsrenter, fortsat pres på rentemarginalerne - som følge af konkurrencesituationen - og et fald i traditionelle bankudlån, skriver banken.

Tirsdag var også eksamensdag for bryggeriet Royal Unibrew, der afleverede sit regnskab efter lukketid mandag.


Unibrew oplevede en svag tilbagegang i årets andet kvartal, der var præget af dårligt vejr og tilbageholdende finske forbrugere. Set på halvåret kunne Faxe-selskabet dog alligevel præsentere et driftsresultat (EBIT) på 425 mio. kr. Det er 64 mio. kr. højere end samme periode sidste år, hvor resultatet endte på 361 mio. kr.

- Vi har i første halvår - trods dårligere vejr i Nordeuropa i andet kvartal - opnået en fortsat forbedring af resultaterne og en styrkelse af vores cash flow. Vi har haft en tilfredsstillende vækst inden for Maltdrikke og Eksport, og udviklingen i Vesteuropa har været god, særligt er vi tilfredse med at fastholde en fortsat høj markedsandel blandt vores danske forbrugere, skriver Unibrews administrerende direktør, Henrik Brandt, i regnskabet.


Investorerne syntes at købe budskabet, og Unibrew-aktien steg med 8,2 pct. til 239 kr.

ALK-Abelló kom ud af andet kvartal med en underliggende vækst på 4 pct. efter fremgang i den traditionelle forretning for injektionsbaserede allergivacciner i hovedsageligt USA og de nordiske lande.


Allergivaccine-selskabets driftsresultat (EBIT) faldt til minus 27 mio. kr. fra plus 53 mio. kr. i samme periode sidste år. Nettoresultatet gik imidlertid frem til 54 mio. kr. fra 31 mio. kr.


Selskabet løfter samtidig bunden af sit forventningsinterval og venter nu et driftsresultat (EBITDA) på omkring 250-300 mio. kr. opgjort før særlige poster samt royalties og milepæle. Tidligere forudså ALK et resultat på 225-300 mio. kr.

Aktien faldt med 0,1 pct. til 811 kr.


Hvidbjerg Bank steg med 2 pct. til 41,80 kr. efter et flot regnskab for første halvår, hvor forventningerne til hele året blev opjusteret. Banken havde stor fremgang i gebyrindtægterne og lavere nedskrivninger end et år tidligere, hvilket løftede resultaterne.

For hele 2015 ventes der nu en basisindtjening på mindst 16 mio kr. Tidligere ventede banken en basisindtjening på 13-16 mio. kr.


Blandt sidepapirerne var der desuden stor opmærksomhed omkring Bavarian Nordic dagen igennem. Aktien tog sig nemlig et større hop uden de store selskabsspecifikke nyheder, hvilket vakte undren flere steder.

Det kan dog formentlig skyldes, at en del af de investorer, der har haft shortet aktien - lånt den ud med henblik på at købe den tilbage billigere på et senere tidspunkt - er begyndt at købe tilbage efter en periode med kursfald.

I starten af august havde kapitalfonden Kerrisdale held med at udløse ret store kursfald i Bavarian Nordic-aktien ved at tale selskabets prostatakræftmiddel Prostvac ned og få investorer til at sælge aktier.

Kerrisdale, der er en lille New York-baseret kapitalfond, har ifølge seneste opgørelse fra Finanstilsynet en shortposition på 2,7 pct. af aktierne i selskabet og har dermed satset hårdt på kursfald i Bavarian-aktien.


Det har andre investorer tilsyneladende købt, hvilket har bragt andelen af shortede aktier op over 5 pct.


Sidst på dagen faldt desuden nyheden om, at Bavarian vil starte et nyt forsøg med midlet MVA-BN RSV, der er en vaccine, som er udviklet til at forhindre åndedrætssygdommen respiratorisk syncytial virus, RSV. Fase 1-forsøget vil blive udført i USA, hvor 63 raske voksne personer vil deltage.

Bavarian-aktien endte 5,9 pct. højere i 297,50 kr.


Tilbage i C20-regi var der desuden positiv opmærksomhed til Vestas og Carlsberg, som begge afleverer tal for andet kvartal før markedets åbning onsdag.

Dermed var tirsdag sidste dag til at positionere sig inden regnskaberne, som ser ud til at blive imødekommet med positive forventninger.


- Der er en del interesse for Vestas og Carlsberg forud for regnskaberne i morgen. Investorerne ser ud til at positionere sig inden da, siger Martin Munk til Ritzau Finans.


Vestas steg med 2,1 pct. til 385,50 kr., og Carlsberg steg med 1,8 pct. til 590 kr.