Aktier: Jyske Bank tager toppen efter tidlige 2015-tal

Jyske Bank-aktien stiger til vejrs på det danske aktiemarked mandag, efter at Silkeborg-banken har sendt tidlige regnskabstal på gaden, som viste et højere end ventet overskud sidste år.

Læs mere
Fold sammen

Aktien stiger 5,2 pct. til 292,10 kr. i et marked, der trodser en dårlig stemning på de europæiske børser. Det toneangivende C20 Cap-indeks stiger 1,1 pct. til 984,84. Også Novo Nordisk og Coloplast ligger pænt til.

- Det er nogle af de stabile selskaber, Novo Nordisk og Coloplast, der er blevet sendt ned de første tre uger af januar, som har fået lidt luft, og så ser vi Jyske Bank, der har klaret sig godt, siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

- Når vi ser på reaktionen på det europæiske marked, så er det en lettere negativ reaktion på et tilbagefald i olieprisen, men ellers er det en forholdsvis afdæmpet udvikling, siger han.

Coloplast-aktien stiger 3,3 pct. til 554 kr., mens Novo Nordisk-aktien ligger 1,5 pct. højere i 381,30 kr. Begge aktier er nede med henholdsvis 0,5 pct. og 4,7 pct. for året.

Jyske Bank kunne fra morgenstunden fortælle, at det sidste år opnåede et overskud før skat på 3204 mio. kr., hvilket var højere end forventet og omkring 100 mio. kr. bedre end i 2014.

Tidligere havde banken nemlig sagt, at det ville være svært at nå en forrentning af primoegenkapitalen - som ved starten af 2015 var på omegnen af 30 mia. kr. - på 10 pct., men det har man formået at overgå med en forrentning på 11,6 pct.

Ordførende direktør Anders Dam siger til Ritzau Finans, at det er flere forhold, som forklarer fremgangen. Det gælder blandt andet gevinster fra fusionen med BRFkredit, nye boligudlånsprodukter og en god udvikling i kapitalforvaltningen.

- Vi har ikke fået så mange detaljer om opjusteringen, men har fået at vide, at det er bredt funderet. Det er et fornuftigt regnskab, og det sender aktien pænt op, siger Otto Friedrichsen fra Formuepleje.

I den anden ende af C20-indekset falder A.P. Møller-Mærsk-aktien 0,4 pct. til 8300 kr., og her spiller den seneste udvikling i oliepriserne ind, vurderer Otto Friedrichsen.

- Vi så en stærk performance i fredags, hvor der var en stor stigning olieprisen, og aktien falder så lidt tilbage i dag, hvor olieprisen falder, siger han.

Helt i bunden ligger FLSmidth, og ifølge Otto Friedrichsen er det også de i øjeblikket volatile råvarepriser, som gør sig gældende. Aktien i den danske ingeniørkoncern dykker 1 pct. til 231,70 kr.

Den danske regnskabssæson kører videre i denne uge. Onsdag er Nordea aktuel med regnskab for fjerde kvartal. Den schweiziske storbank UBS har forud for tallene sænket kursmålet for aktien med omkring 8 pct. til 69,94 kr. Aktien stiger 0,2 pct. til 71,35 kr.

Blandt selskaberne uden for C20 har der været nyt fra plastkoncernen SP Group, der søndag har opjusteret forventningerne til 2015 med 5 mio. kr. og nu regner med et plus på 80 mio. kr. før skat og minoriteter. Aktien stiger 5,1 pct. til 352 kr.