Aktier: Jyske Bank styrter frem i gennemgrønt C20

Der er positive takter i det danske eliteindeks, C20 Cap-indekset, fredag middag, hvor næsten samtlige aktier i indekset ligger med stigninger på over 1 pct.

Læs mere
Fold sammen

Stigningerne kommer efter en torsdag, hvor kun Coloplast og FLSmidth formåede at hive plusser hjem, og hvor eliteindekset faldt 2,3 pct.

Fredag middag stiger C20 Cap-indekset 2,7 pct. til 964,36.

Årsagen til den gode fredagsstemning skal formentlig findes i USA, hvor den øverste chef for den amerikanske centralbank, Janet Yellen, torsdag aften holdt tale om inflationsdynamik og pengepolitik. Det vurderer chefaktiespecialist Michael Borre fra Nordea over for Ritzau Finans.

- Den tale, som Yellen holdt i går, har skabt fornyet tillid i markedet til, at det økonomiske opsving er på ret kurs. Og det var præcis de beroligende ord fra den amerikanske centralbankchef, vi havde brug for i forhold til at dæmpe nerverne en lille smule oven på al Kina-usikkerheden og usikkerheden omkring de europæiske bilaktier, siger Michael Borre.

Jyske Bank leder an i fredagens stigninger med 4,3 pct. til 386,90 kr. Nordea har hævet anbefalingen af Jyske Bank-aktien til "køb" fra "hold", mens kursmålet er blevet skruet op til 455 kr. fra 400 kr. Nordea vurderer, at Silkeborg-banken næste år vil begynde at sende overskud tilbage til aktionærerne i form af aktietilbagekøb.

- Jyske Bank har ligesom stået lidt uden for den eksklusive klub af nye udbytte-aktier i banksektoren. Det ser altså ud til at ændre sig nu. Vi kunne sagtens forestille os, at man engang her i løbet af efteråret kunne få en meddelelse fra selskabet om, at de vil købe aktier tilbage. For mig markerer det et vigtigt skifte i Jyske Bank. Nu kommer selskabet med i, hvad der kan blive en eksklusiv klub af bank-udbytte-aktier, siger Michael Borre.

Der er også positive takter omkring A.P. Møller-Mærsk. Fredag morgen blev der offentliggjort statistik for rateudviklingen på de store shippingruter ud af Kina, som viste et fald på 8,1 pct. i denne uge. Det viste tal fra Shanghai Shipping Exchange. Samtidig har Statoil, som Maersk Oil er partner med på Johan Sverdrup-oliefeltet, meldt ud, at investeringerne i feltet bliver nogle milliarder lavere. Konglomeratets aktie stiger fredag middag 1,8 pct. til 10.210 kr.

Mens der altså er stor fremgang til Jyske Bank, må kollegaen Danske Bank tage til takke med en plads lidt længere nede i C20. Banken er røget af Morgan Stanleys favoritliste til fordel for spanske Bankia, men aktien stiger dog 2 pct. til 204,40 kr.

I midten af C20 Cap-indekset finder man ingeniørkoncernen FLSmidth, hvis aktie har fået sænket kursmålet hos amerikanske JPMorgan til 240 kr. fra 275 kr. Torsdag var aktien den ene af to stigende aktier i C20 Cap-indekset. Fredag middag stiger aktien 2,3 pct. til 226,30 kr.

Uden for C20 Cap-indekset har der været nyt om aktien i vagt- og serviceselskabet G4S, hvor storbanken HSBC har løftet anbefalingen af papiret til "hold" fra "reducer", men til gengæld sænket kursmålet til 21,86 kr. fra 26,91 kr. Aktien stiger fredag middag 2,5 pct. til 23,85 kr.

Et løft er der også til softwareproducenten Simcorp. En unavngiven amerikansk kapitalforvalter har udvidet sin kontrakt hos selskabet. Simcorp-aktien stiger 1,7 pct. til 350,50 kr.

- Det, man skal hæfte sig ved, er, at det er en amerikansk kunde, og det er et område, hvor Simcorp har haft lidt svært ved rigtig at få hul på bylden. Set med investor-øjne er det lige nu sådan, at amerikanske ordrer nærmest tæller dobbelt i forhold til en ordre i London, for det kan være et tegn på, at de endelig er ved at få hul på bylden derovre, og hvis de kan det, ligger der et ret stort marked foran Simcorp, vurderer Michael Borre.

Biotekselskabet Bioporto har indsendt registreringsansøgning til den amerikanske lægemiddelstyrelse, FDA, for The NGAL Test, der er en diagnostisk test til nyrepatienter. Bioporto-aktien falder 0,7 pct. til 2,91 kr. oven på nyheden.

Senere fredag vil der være regnskab fra Aarhus Elite, der er selskabet bag fodboldklubben AGF. Forud for regnskabstallene falder aktien 0,3 pct. til 0,29 kr.