Aktier: Jyske Bank og Unibrew i bak og spurt efter regnskaber

Der er sat meget forskellige aktieretninger for Jyske Bank og Royal Unibrew på børsen tirsdag efter de to selskabers regnskaber. Silkeborg-banken falder som den eneste aktie i C20, mens bryggeriet klarer sig næstbedst af alle aktier på børsen.

ARKIV. Royal Unibrew - Faxe Bryggeri fotograferet i 2014. RB Køligt vejr i højsæsonmånederne juli og august får Royal Unibrew til at justere sit skøn for salget i 2017.(Foto: Søren Bidstrup/Scanpix 2017) Fold sammen
Læs mere
Foto: Søren Bidstrup
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Samlet set er der tale om positiv start på handelsdagen både i København og ude i Europa, hvilket følger positive impulser fra Asien og fra metalpriserne i løbet af natten.

C20 Cap-indekset, det toneangivende danske aktieindeks, stiger 0,3 pct. til 1156,42 efter 15 minutters handel.

Jyske Banks regnskab tirsdag morgen viser faldende indtægter på rentesiden i andet kvartal, mens gebyrerne rullede ind med meget højere hast i Silkeborg.

Men da der samtidig var stigende basisomkostninger og lidt færre tilbageførsler på nedskrivninger, når man sammenligner med andet kvartal af 2016, faldt overskuddet efter skat med mere end en femtedel til 639 mio. kr.

Banken tredobler godt nok sit aktietilbagekøbsprogram og melder om et tilfredsstillende overskudsniveau, men investorerne havde tilsyneladende ventet lidt mere og sender Jyske-aktien 0,3 pct. lavere til 382,20 kr. i den tidlige handel.

Royal Unibrews regnskab, der blev lagt frem sent mandag, bød til gengæld på stigende indtjening og et løft af overskudsforventningerne til hele året, selv om omsætningen ikke vokser i nævneværdig grad. Analytiker Frans Høyer fra Jyske Bank kalder det et pænt regnskab.

»Royal Unibrew slår som sædvanligt forventningerne trods det dårlige vejr. Det virker til, at resultaterne er en kombination af produkt/miks, forbedring af markedsandele og stram omkostningsstyring i Danmark og fortsatte omkostningsbesparelser i Finland,« siger Frans Høyer til Ritzau Finans.

Bryggeriaktien stiger 3 pct. til 313,60 kr. og overgås kun af den tyndt handlede Rovsing på hele den københavnske børs.

Matas er til gengæld i den dårlige ende efter sit regnskab tirsdag morgen. Der var faldende salg og en lavere indtjeningsmargin, så overskuddet skrumpede 13 pct. til 74 mio. kr. i første kvartal af regnskabsåret 2017/18. Selskabet fastholder dog sin prognose for hele regnskabsåret om en salgsvækst på 1-3 pct. og en stigende margin.

Regnskabet blev også benyttet til at annoncere afgangen af topchefen gennem 17 år, Terje List. Han afløses af Gregers Wedell-Wedellsborg, der kommer til fra Coop, i løbet af efteråret. Jagten på en erstatning blev startet allerede i foråret, da kæden ikke har klaret sig godt nok, fortæller formand Lars Vinge Frederiksen til Ritzau Finans.

Matas-aktien falder 1,6 pct. til 95,50 kr.

Tilbage i C20 er A.P. Møller-Mærsk med i bunden med en flad udvikling til B-aktien, der koster 13.170 kr. Mandag toppede den ellers C20 efter koncernens salg af olie- og gasforretningen Maersk Oil for godt 47 mia. kr., hvilket fik ros med på vejen fra analytikere og investorer.

Tirsdag fortsætter reaktionerne med at rulle ind, og både Credit Suisse og ABG Sundal Collier har opjusteret deres Mærsk-kursmål en anelse, mens Jyske Bank sænker sin anbefaling til "sælg" og kursmålet med 900 kr. til 11.600 kr.

Toppen af C20 indtages af Pandora og Novozymes, der begge stiger omkring 0,9 pct. trods ingen særlige nyheder i markedet.

Tirsdagens kalender byder desuden på regnskaber fra en række af fondsbørsens mindre selskaber, herunder Nordjyske Bank, Totalbanken, Østjydsk Bank og fodboldklubben AaB.