Aktier: Jyske Bank og Pandora sender C20 i rekord før jobtal

Der er positiv stemning på det danske aktiemarked fredag, hvor store stigninger til Jyske Bank, Pandora og Mærsk er med til at skubbe C20 Cap-indekset mod den 24. lukkerekord i 2017.

Arkivfoto. Der er positiv stemning på det danske aktiemarked fredag, hvor store stigninger til Jyske Bank, Pandora og Mærsk er med til at skubbe C20 Cap-indekset mod den 24. lukkerekord i 2017. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRYAN R. SMITH

Vestas og Dong er til gengæld under pres, efter at USA er trådt ud af den globale klimaaftale, men samlet set stiger eliteindekset for danske aktier 0,9 pct. til 1167,08.

»Den positive stemning på markedet er drevet af de seneste pæne nøgletal fra USA. Vi havde et vækstmæssigt svagt første kvartal i USA, men på det seneste har vi set en bedre udvikling i nøgletallene, og det er sammen med en god regnskabssæson med til at skubbe aktiekurserne op,« siger Otto Friedrichsen, der er aktiestrateg i Formuepleje.

JYSKE BANK I GOD FORM

Han peger på torsdagens private arbejdsmarkedsrapport ADP som det seneste væsentlige nøgletal, og han venter også stærke tal i fredagens officielle arbejdsmarkedsrapport, der lander klokken 14.30.

I toppen af C20 er Jyske Bank i god gænge med en stigning på 3,5 pct. til 347,50 kr. Bankerne er en af de mest stigende sektorer på børserne i Europa.

Pandora-aktien følger efter med en stigning på 2,9 pct. til 633 kr., men den er dog fortsat faldet 31,5 pct. i år. Den amerikanske Pandora-forhandler Signet havde en stærk torsdag på aktiemarkedet med en stigning på 9 pct., hvor finanshuset RBC talte positivt om selskabets forventninger til det nuværende regnskabsår.

Mærsk-aktierne følger lige i hælene med en stigning på 2,5 pct. til 12.980 kr. for B-aktien. De seneste ratetal for containerfragt viser en fremgang på 4,9 pct. i sidste uge, mens raterne på den vigtige Asien-Europa-rute omvendt er dykket en anelse.

Novo Nordisk stiger 2,1 pct. til 290,50 kr. og er dermed også med til at trække C20 Cap i vejret.

VESTAS PRESSET AF TRUMP

Fredagens sorte får på det danske aktiemarked er Vestas, der falder på baggrund af Donald Trumps beslutning om at trække USA ud af den globale klimaaftale, som blev forhandlet på plads i Paris i 2015.

»Der er ingen tvivl om, at der for selskaber inden for vedvarende energi med eksponering mod USA i øjeblikket er lidt negativ stemning - og det ser man også hos Vestas,« siger Otto Friedrichsen fra Formuepleje.

Vestas ærgrer sig over, at USA er trådt ud af aftalen, men frygter ikke, at markedet vil kollapse af den grund.

»Paris-aftalen nyder fortsat bred støtte på tværs af kloden samtidig med, at investeringer i vindenergi i dag er drevet af, at det giver mening rent økonomisk,« siger Vestas' kommunikationsdirektør, Morten Dyrholm, i en kommentar.

Dong, der også arbejder med vedvarende energi, falder 0,03 pct. til 292,30 kr.

Midt i C20-feltet stiger GN-aktien 0,7 pct. til 204,50 kr. og lader ikke til at være påvirket af, at Alm. Brand har sænket anbefalingen af aktien til »neutral« fra »køb«.

Uden for C20 er der fokus på konglomeratet Schouw, der stiger 0,8 pct. til 715,50 kr. Datterselskabet Biomar har for 800 mio. kr. købt 70 pct. af det ecuadorianske selskab Alimentsa, der producerer rejefoder.

»Herved træder Biomar for alvor ind i det globale marked for rejefoderproduktion, og et nyt vækstområde etableres,« skriver Schouw om opkøbet.