Aktier: Jyske Bank falder tungt i C25 efter skuffende regnskab

Arkivfoto: Jyske Bank falder tungt på det danske aktiemarked ved handelsstart onsdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fabian Bimmer

Jyske Bank falder tungt på det danske aktiemarked ved handelsstart onsdag, efter et banken fra morgenstunden har præsenteret et regnskab med en række skuffende tal, ligesom selskabet også nedpræciserede forventningerne.

Omvendt ligger GN og Ambu som de mest stigende danske eliteaktier, og det er med til at trække det danske eliteindeks i plus fra morgenstunden onsdag. C25-indekset starter med en lille stigning på 0,1 pct. til 1147,61.

Dagen vil generelt være præget af regnskaber fra både danske og udenlandske selskaber, ligesom nye forsigtige meldinger om timingen for underskrivelsen af en delaftale i handelskonflikten mellem USA og Kina og aftenens rentemøde i den amerikanske centralbank også kan påvirke investorerne.

Jyske Bank starter morgenen helt i bunden af eliteindekset med et dyk på 4,2 pct. til 230,90 kr. Banken har før børsåbningen fremlagt sit regnskab for tredje kvartal, og flere poster levede ikke op til forventningerne.

Banken kom ud af årets tredje kvartal med et lavere overskud, end analytikerne havde ventet. Overskuddet før skat faldt til 449 mio. kr. fra 762 mio. kr. i samme periode sidste år.

Det resultat var også en del under forventningen om et overskud før skat op 649 mio. kr., viser estimater indsamlet af Jyske Bank selv.

»Det er et regnskab, hvor der er flere skuffelser end positive overraskelser. Et af lyspunkterne er en fin gebyrfremgang, men det er de mere negative toner, der tager overskrifterne i regnskabet i dag. Det er fokus på de svære markedsvilkår, flade rentekurver og negative renter,« siger Mikkel Emil Jensen, der er aktieanalytiker hos Sydbank.

Jyske Bank nedpræciserer desuden forventningerne til 2019, De lyder nu på et resultat efter skat omkring 2,0 mia. kr. mod tidligere 2,0-3,3 mia. kr.

I den modsatte ende har GN og Ambu placeret sig med stigninger på henholdsvis 1,4 pct. til 275 kr. og 1,3 pct. til 102,80 kr.

Matas og Sydbank stiger efter regnskaber

Uden for C25-indekset har opmærksomheden samlet sig om Matas og Sydbank, der også har offentliggjort regnskaber forud for handelsstart onsdag.

Sydbanks regnskab viser, at basisindtjeningen er under pres, og nettoresultatet faldt i tredje kvartal til 269 mio. kr. fra 297 mio. kr. i samme periode sidste år.

Analytikerne havde dog ventet et endnu større fald til 234 mio. kr. ifølge et estimat fra Bloomberg News.

Sydbank fortæller også i regnskabet, at banken med en række tiltag forsøger at skabe en bedre balance mellem indtjening og omkostninger.

Indtjeningstiltagene ventes at løfte den årlige basisindtjening med omkring 200 mio. kr., mens tiltagene på omkostningssiden skal sørge for at holde basisomkostningerne i 2020 på niveau med 2019.

Banken fastholder forventningerne, og Sydbank-aktien starter 0,3 pct. højere i 135,80 kr.

Et svagere end ventet salg i andet kvartal får omvendt Matas til at nedpræcisere sine forventninger. Det fremgår af materialistkædens regnskab for andet kvartal af det skæve regnskabsår 2019/20.

Selskabet forventer nu en samlet omsætningsvækst på 3,5-5,5 pct. mod før 3,5-6,5 pct. Den underliggende omsætningsvækst, "like-for-like", ventes nu at være i niveauet 0,5 pct. til 1,5 pct. mod tidligere 0,5-2,5 pct.

Matas-aktien stiger alligevel 4 pct. til 52,40 kr.

Ørsted henter lidt af det tabte

Ørsted henter en smule af det tabte med en kurstigning på 0,9 pct. til 582,40 kr. onsdag, efter at en nedjustering af nogle langsigtede finansielle mål og annonceringen af en række sparetiltag tirsdag var med til at sende aktien ned med 7,4 pct.

Selskabet skulle egentligt først have offentliggjort sit regnskab for tredje kvartal onsdag morgen, men det landede allerede tirsdag eftermiddag.

Efter børslukketid tirsdag meddelte Ørsted desuden, at selskabet forhandler om salg af en fjerdedel af det 1100 megawatt store vindmølleprojekt Ocean Wind i USA.

Nyhederne og kursudviklingen hos Ørsted har fået ABG Sundal Collier til at sænke kursmålet for aktien til 590 kr. fra 620 kr., mens den neutrale anbefaling hold står ved magt.

Goldman Sachs har desuden sænket kursmålet til 885 kr. fra 950 kr., mens anbefalingen »køb« gentages.

Investorerne kan også skæve til danske selskabers peerselskaber i udlandet. FLSmidth kan blive påvirket af udviklingen hos Komatsu, Vestas af tal fra Sinovel og GE, mens Mærsk-investorerne kan se frem til data fra Cosco og Nilfisks ditto fra Tennants regnskab.

/ritzau/FINANS