Aktier: Justeringer og gevinsthjemtagning i USA

De amerikanske investorer tog et pusterum torsdag på Wall Street efter onsdagens kraftige kursstigninger. I stedet blev der fokuseret på porteføljejusteringer op til årsskiftet, mens enkelte besluttede sig for at tage lidt af onsdagens gevinst hjem.

Et sæt halvskidte nøgletal gav samtidig anledning til et mindre kursskred.

Det brede S&P 500-indeks sluttede 0,1 pct. lavere i 1809,60, mens teknologiaktierne i Nasdaq-indekset lukkede med et minus på 0,3 pct., hvilket sendte indekset ned til 4058,14. Dow Jones Industrial Average lukkede til gengæld med en lille stigning på knap 0,1 pct. i 16.179,08.

Fredag morgen handles futures på de tre amerikanske aktieindeks med stigninger på 0,1-0,2 pct. i Asien.

Onsdagens beslutning i den amerikanske centralbanks pengepolitiske komite gav anledning til markante kursstigninger, og torsdag kunne en del investorer ikke står for chancen til at bogføre lidt af gevinsten.

- Vi så en raketagtig stigning onsdag i aktiemarkedet efter Federal Reserves nedtrapnings-annoncering, og der er ikke noget, som har ændret sig siden. Der er en lille smule gevinsthjemtagning baseret på stigningen, siger chef investeringsstrateg Timothy Ghriskey fra Solaris Group i New York til Bloomberg News.

Den lidt matte stemning blev ikke bedre af let skuffende nøgletal. Fra arbejdsmarkedet viste nye data, at der var 379.000 nytilmeldte ledige, hvilket var klart flere end ventet, idet et estimat indsamlet af Bloomberg News pegede på 336.000 nye ledige, og fra boligmarkedet viste salget af eksisterende boliger en svagere udviking end ventet, da der blev solgt 4,90 mio. boliger. Det svarede til en et fald på 4,3 pct. i forhold til måneden før. Ifølge Bloomberg News var der ventet et salg på 5,02 mio. boliger.

Og fra erhvervslivet skuffede indekset over erhvervslivets forventninger fra Federal Reserve Bank of Philadelphia med en fremgang til 7,0. Økonomerne havde ifølge et estimat indsamlet af Bloomberg ventet et indeks på 10,0.

Blandt S&P 500-segmenterne gjorde teknologivirksomheder og råvareproducenter det bedst. Og i Dow Jones var det blandt andet en stigning i Chevron på 1,3 pct. og et plus på 0,9 pct. i IBM, der var med til at holde indekset oven vande.

I teknologisektoren steg Oracle 5,8 pct., efter at databasesoftware-producenten fremlagde en forventet omsætningsstigning i indeværende regnskabskvartal på 6 pct. og et estimeret resultat på 72 cent per aktie. Analytikere havde estimeret vækst i salget på 4 pct. og en indtjening på 70 cent.

Det sociale medie Facebook oplyste, at 70 mio. af koncernens aktier sættes til salg. 27 mio. af disse kommer fra selskabets egen beholdning, mens ledelsen med stifteren Mark Zuckerberg i spidsen vil afhænde 43 mio. aktier. Facebook-aktien lukkede med et fald på 0,9 pct. i 55,05 dollar, efter at have startet dagen med et drop på over 4 pct.

/ritzau/FINANS