Aktier: Julero kan præge markedet

Der er udsigt til en rolig åbning på det danske aktiemarked mandag, på en dag hvor markedet formentlig stadig vil blive præget af, at mange investorer har valgt at forlænge juleferien og holde fri frem mod det nye år.

Foto: Henning Bagger. Vestas er i fokus på dagens aktiemarked, da selskabet netop har landet en større ordre i USA:
Læs mere
Fold sammen

Fraværet af centrale nøgletal kan desuden betyde, at det i dag bliver olieprisen, der præger markedets gang.

Det vurderer seniorstrateg Tine Choi fra Nordea i en kommentar.

- I dag får vi ingen væsentlige nøgletal, og det bliver derfor olieprisen, der vil udstikke retningen. Markederne vil også været præget af den sædvanlige tynde julelikviditet, og af at vi nærmer os årets afslutning, hvilket typisk betyder, at investorerne vil være tilbageholdne med at tage store positioner.

- Bevæger olieprisen sig meget, kan det dog give anledning til lidt ramasjang på aktiemarkedet, da den lave handelsaktivitet betyder, at der ikke skal så meget til at rykke på markederne. Overordnet set venter vi dog en relativ rolig dag med en lille pil nedad, da investorerne mest af alt formentligt vil tage gevinst hjem fra stigningerne forud for julen, skriver Tine Choi.

Mandag morgen koster en tønde brent-olie 37,72 dollar mod 37,36 dollar onsdag eftermiddag.

Stabiliserede råvarepriser var onsdag en medvirkende årsag til, at de danske investorer endte dagen i strålende humør, og C20 Cap-indekset gik på juleferie med en stigning på 2 pct. til indeksværdi 1024,96.

Mandag morgen peger de amerikanske futures på en flad udvikling med udsving omkring 0 pct., mens den tyske DAX-future indikerer et fald på 0,1 pct.

Fra markedets åbning mandag kan der komme fokus på vindgiganten Vestas, som vanen tro afslutter året med en håndfuld ordrer.

Juleaftensdag annoncerede vindmølleproducenten en amerikansk ordre på 60 vindmøller til et projekt i Oklahoma.

Ordren har en samlet kapacitet på 198 megawatt (MW), oplyser selskabet i en pressemeddelelse. Derudover skal Vestas også stå for en serviceaftale.

- Vestas har modtaget en fast og ubetinget ordre i Oklahoma, USA, på 60 styk V117-3.3 MW-møller. Kontrakten inkluderer levering og idriftsættelse af vindmøllerne samt en femårig Active Output Management 4000 serviceaftale, skriver Vestas.

Vestas venter at begynde leveringen af de mange møller i tredje kvartal 2016. Med den nye aftale i hus er den samlede ordreindgang i år til dato på 7726 MW. Ordren kommer i kølvandet på en skotsk aftale på 110 MW, som Vestas informerede markedet om lillejuleaftensdag.

Onsdag før jul endte Vestas-aktien dagen med en stigning på 1,4 pct. til 479 kr.

Julegaver har der derimod ikke været til investorerne i det overlevelsestruede selskab Atlantic Petroleum.

Selskabet balancerer stadig på randen af en betalingsstandsning, og forhandlingerne med en London-baseret aktør om fremtiden for selskabets oliefelt Orlando i Nordsøen er trukket længere ud end ventet.

Samtidig kæmper selskabet forsat med forhandlinger med selskabets kreditorer om "potentielle løsninger for selskabet."

Det fremgår af en meddelelse fra den 24. december, efter at Atlantic Petroleum ellers udsendte en tilsvarende meddelelse den 17. december, hvor det fremgik, at der var ventet en afklaring i løbet af juleugen.

Selskabet venter nu, at forhandlingerne vil fortsætte hen over nytår og ind i januar.

Onsdag gik selskabets aktie på juleferie med en stigning på 1,7 pct. til 6 kr.

Ingeniørkoncernen FLSmidth nød onsdag godt af prisstigningerne på mange metaller og endte dagen med en stigning på 4 pct. til 245 kr. Det bragte aktien op i den eftertragtede top af eliteindekset, og mandag kan aktien igen komme i fokus, hvis råvarepriserne fortsætter stabiliseringen.

ALK-Abelló, der forsker i allergi og producerer vacciner, meddeler, at partneren Torii har indset en registreringsansøgning for tabletvaccinen til behandling af cedertræsallergi i Japan, og dermed kan ALK være på vej mod endnu et middel til markedspladsen uden for Europa.

Det annoncerede selskabet 1. juledag.

- Med registreringsansøgningen i Japan sætter vi yderligere fart på vores strategi om at ændre ALK fra et selskab med fokus på Europa til et selskab med global rækkevidde. Vi ser frem til at følge registreringsprocessen og er overbeviste om, at produktet vil vise sin værdi som en ny behandlingsmulighed for de japanske allergilæger og -patienter, hvis det bliver godkendt, siger Jens Bager, der er administrerende direktør hos ALK-Abelló, i meddelelsen.

Hvis midlet godkendes, vil det blive sendt på markedet i Japan i 2017, oplyser topchefen desuden.

Onsdag steg ALK-aktien 1,7 pct. til 847 kr.