Aktier: Jobskuffelse giver mavepuster til Wall Street

Der er hug til aktierne på Wall Street, efter at den månedlige jobrapport fra USA's beskæftigelsesministerium fredag skuffede markant.

Foto: JUSTIN LANE. Den amerikanske jobrapport viste, at der blev skabt 142.000 arbejdspladser uden for landbruget i USA i september. Her var der ventet 201.000 ifølge en rundspørge fra Bloomberg, og ikke en eneste af 96 adspurgte økonomer havde gættet på et så lavt resultat.
Læs mere
Fold sammen

Rapporten viste, at der blev skabt 142.000 arbejdspladser uden for landbruget i USA i september. Her var der ventet 201.000 ifølge en rundspørge fra Bloomberg, og ikke en eneste af 96 adspurgte økonomer havde gættet på et så lavt resultat.

Samtidig blev de to foregående måneders tal blev revideret nedad med 59.000, og lønvæksten skuffede også, så alt i alt levede rapporten langt fra op til forventningerne i markedet.

Det giver sig til udtryk i fald på 1,3 til 1,4 pct. for de tre store amerikanske aktieindeks, S&P 500, Nasdaq og Dow Jones, efter godt ti minutters handel.

- De svage økonomiske nøgletal øger sandsynligheden for, at den første amerikanske rentestigning først kommer i det nye år. Vores nuværende skøn er godt nok, at amerikanerne kommer til at hæve renten til december, men det er klart, at med et blødt amerikansk arbejdsmarked og med usikkerhed i emerging markets, så kan det sagtens være, at det først bliver aktuelt med en højere rente i det nye år, bemærker Danske Banks cheføkonom, Steen Bocian, i en kommentar.

Samme vurdering ser ud til at brede sig i markedet. Ifølge Bloomberg News indikerer handlen med futures, at handlerne nu tror, at renteforhøjelsen udskydes til marts.

Blandt enkeltaktierne på Wall Street er det primært mindre selskaber, der svinger mærkbart i forhold til markedsstemningen.

Micron Technology er blandt aktierne, der starter aktiedagen godt. Selskabets regnskab fra torsdag var bedre end ventet, og aktien stiger 4,6 pct. Den er da også faldet knap 60 pct. siden nytår, så der er lidt at indhente.

TV: Skuffende jobvækst i USA