Aktier: Jobrapport udløste sen nedtur på de europæiske markeder

Store udsving kom til at præge fredagens handel på de europæiske aktiemarkeder, der længe klarede sig pænt, men sluttede med udtalte fald.

Læs mere
Fold sammen

Eftermiddagens amerikanske jobtal fik markedet til at tippe til det negative i løbet af eftermiddagen. Statistikken viste en lavere arbejdsløshed end ventet og også større lønstigninger, end økonomerne havde forudset ifølge Bloomberg News. Dermed kan en snarlig renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank ikke længere anses for udelukket.

- Rapporten kan antyde, at en renteforhøjelse i marts er tilbage på bordet, siger Bruce Bittles, chefstrateg hos kapitalforvalteren Robert Baird, til Bloomberg News.

I Europa sluttede det brede Stoxx 600-indeks 0,9 pct. lavere, efter at have ligget i positivt terræn det meste af fredagen.

På selskabsniveau var der markant fremgang i dækproducenten Nokian efter et godt regnskab. Det finske selskab steg med 11,2 pct.

Luxembourgs stolthed, stålkoncernen ArcelorMittal, tabte derimod 5,5 pct. Selskabet vil forsøge at hente omkring 3 mia. euro i en emission, svarende til 22,4 mia. kr. Pengene skal bruges til at nedbringe en høj gæld.

Fra regnskabsfronten kom der også en skuffelse fra den franske storbank BNP Paribas. Den franske bank fik i fjerde kvartal et overskud på 665 mio. euro, hvilket var et stykke under de 864 mio. euro, som analytikere adspurgt af Bloomberg havde ventet. Aktien steg dog 1,5 pct., hvilket Bloomberg forklarer med en stigning i udbyttet samt en effektiviseringsplan, der skal finde besparelser for 1 mia. euro i bankens investeringsarm frem mod 2019.