Aktier: Jobrapport sætter fart på amerikanske aktier

Der er udsigt til en åbning i grønt på det amerikanske aktiemarked fredag, efter at den amerikanske arbejdsløshed er faldet til 5,4 pct. - det laveste niveau siden maj 2008.

For kort tid siden blev den officielle arbejdsmarkedsrapport for april offentliggjort, og den viste, at der blev skabt 223.000 job uden for landbruget sidste måned, hvilket var på linje med forventningerne.

Omkring tre kvarter før handelsstart ligger futures for de S&P 500, Nasdaq og Dow Jones til stigninger på omkring 0,7 pct. Forud for offentliggørelsen af jobtallene lå futures i et plus på knap 0,2 pct. for de tre toneangivende amerikanske aktieindeks.

- Der har været en del stress i markedet de seneste dage, så måske er aktierne blevet oversolgt en smule, hvorfor vi ser et lille comeback. En svag jobskabelse vil konsolidere frygten for, at opsvinget i den amerikanske økonomi står stille, mens et stærk tal vil ændre på det syn, sagde Andreas Nigg, der er chef for aktie- og råvarestrategi ved Vontobel Asset Management, forud for jobrapporten, til Bloomberg News.

Blandt selskaberne er der blandt andre fokus på fastfoodkæmpen McDonald's, der forud for handelsstart har kunnet oplyse markedet, at salget af Big Macs, pomfritter og cola'er ikke går helt så skidt, som nogle havde frygtet.

McDonald's salg på verdensplan faldt godt nok 0,6 pct. i april i forhold til samme periode året før, men det var bedre end ventet, idet analytikere adspurgt af Bloomberg News havde et fald på 1,8 pct.

Fastfoodkæden er i øjeblikket ved at eksekvere en ny strategiplan fra selskabets nye topchef, Steve Easterbrook, der blandt andet går på ændringer i ledelsen samt større besparelser. McDonald's-aktien ligger 0,6 pct. højere i 97,40 dollar i formarkedet.

Derudover er der også fokus på Monster Beverage, der blandt andet laver energidrikke, som har leveret et resultat under forventningerne for første kvartal. Den amerikanske koncern opnåede i de tre første måneder af året en indtjening per aktie på 0,62 dollar, men det var et stykke under forventningerne blandt analytikerne, der ifølge Bloomberg News havde ventet en indtjening på 0,68 dollar.

Aktien falder 6,2 pct. til 134,61 dollar i formarkedet.

/ritzau/FINANS

 

Aske Muff +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk