Aktier: Jobrapport hev C20 i plus trods fald til Novo

I store perioder af fredagen pegede det i retning af, at et kursfald til Novo Nordisk ville være med til at hive det samlede danske eliteindeks i minus. Men det ændrede sig med præsentationen af den seneste jobrapport fra USA.

Foto: JUSTIN SULLIVAN.
Læs mere
Fold sammen

Rapporten for august, der ganske vist skuffede i forhold til markedets forventninger, indeholdt nemlig flere oprevideringer for juli. Derfor blev den også taget godt imod af investorerne, som heller ikke havde grund til at vente store ændringer i planerne for næste renteforhøjelse fra den amerikanske centralbank.

- Markedet lå og simrede lidt, inden jobrapporten kom. Efterfølgende har den så vist sig at få en positiv effekt på aktiemarkedet. Det gælder både ude i Europa og herhjemme, siger senioraktierådgiver Martin Munk fra Jyske Bank.

- Det er en rapport, som ikke giver et entydigt signal om, hvad vi kan forvente af den amerikanske centralbank. Vi synes ikke, at den er stærk nok til, at vi kan se centralbanken på banen med en rentestigning allerede i september.

- Derfor holder vi fast i den forventning, vi også havde inden fredagens jobrapport, som går på en renteforhøjelse til december, fortsætter han.

I forhold til det danske aktiemarked sluttede eliteindekset C20 Cap med en stigning på 0,6 pct. til 1041,66.

NOVO ENDTE I NEDERSTE LAG

Novo Nordisk endte i det nederste lag af indekset med et fald på 0,9 pct. til 304,80 kr., efter at medicinalselskabet havde fået sænket sin anbefaling af amerikanske Morgan Stanley.

Det fulgte oven på torsdagens nyhed om, at topchef Lars Rebien Sørensen stopper på posten ved årets udgang, hvor han afløses af Lars Fruergaard Jørgensen.

Morgan Stanley sænkede anbefalingen til "ligevægt" fra tidligere "overvægt" og skruede samtidig sit kursmål ned med godt 18 pct. til 350 kr. fra 430 kr.

- Det er ellers et finanshus, som har været relativt positivt på aktien i en lang periode, så det er der mange, der lytter til. Og det er det, der rammer Novo-aktien, forklarer Martin Munk.

CARLSBERG SLUTTEDE I TOPPEN

I toppen af indekset triumferede Carlsberg med en stigning på 2,3 pct. til 642 kr. I løbet af dagen fortalte bryggeriet, at det havde forlænget sin sponsoraftale med Dansk Bold Union (DBU). Men det var formentlig ikke det, der trak aktien op, vurderer senioraktierådgiveren fra Jyske Bank.

- Vi kan se, at udlandet har købt op i aktien i løbet af dagen. Vi synes også, at den er faldet for meget efter halvårsregnskabet, hvor den lå omkring 670-680 kr., siger Martin Munk.

- Der var forventning om mere fra udlandets side, men det er som om, at aktien er ved at komme til hægterne igen efter det kursfald, vi oplevede i kølvandet på regnskabet, tilføjer han.

MÆRSK-STRATEGI STADIG PÅ VEJ

Blandt de andre eliteaktier sluttede B-aktien hos A.P. Møller-Mærsk 0,4 pct. højere til 10.160 kr., efter at raterne på containerfragt fra Shanghai og ud i verden i denne uge var steget oven på fire uger med tilbagegang.

- Men det er nok ikke det, der fylder mest i Mærsk-regi i øjeblikket. Det er i stedet den strategi-opdatering, vi går og venter spændt på, bemærker Martin Munk.

Uden for eliteindekset faldt B-aktien hos stenuldsproducenten Rockwool med 2,7 pct. til 1216 kr., efter at selskabet havde fået sænket sin anbefaling af analytikerne i finanshuset Exane BNP Paribas.

Anbefalingen blev ændret til "neutral" fra tidligere "overvægt", mens analytikerne fastholdt deres kursmål på 1270 kr.

/ritzau/FINANS

Dan Petersen +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail: finans@ritzau.dk , www.ritzaufinans.dk