Aktier: Jobrapport gav en mavepuster til aktierne

Der blev skruet gevaldigt ned for aktiehumøret i Europa oven på den amerikanske jobrapport fredag eftermiddag.

Læs mere
Fold sammen

En svag tilvækst i beskæftigelsen i USA kom som en stor skuffelse for investorerne, der havde håbet på bedre takter for den amerikanske økonomi.

Da rapporten blev lagt frem kl. 14.30 gav det øjeblikkelige fald til alle større indeks i Europa, der ellers havde ligget pænt i plus indtil da. Stoxx 600-indekset sluttede 0,9 pct. lavere, og flere end to tredjedele af indeksets aktier faldt.

Det var kun en ringe trøst, at Londons mineaktier holdt sig over nulpunktet oven på stigende metalpriser. Næsten alle andre aktiegrupper i Europa viste tilbagegang, og faldene var størst hos bilproducenterne og bankerne. Sidstnævnte har gået og håbet på en renteforhøjelse i USA til at understøtte indtjeningen, men den ser nu fjern ud efter de dårlige jobtal.

Blandt enkeltaktierne tog britiske Indivior et stort hop opad, efter at medicinalselskabet fik en domstoles ord for, at den kan blokere for kopiudgaver af Suboxone-medicin til behandling af opioidafhængighed. Kopierne må først komme på markedet i 2024, så der er fri bane for Indivior til at tjene penge mange år i fremtiden. Det sendte aktien hele 36 pct. i vejret.

Der var også fyret godt op under det tyske forsyningsselskab RWE, antændt af en anbefaling fra Bank of America. Investeringsbankens analytikere hæver RWE's anbefaling til "køb" fra "neutral", og det sendte Ruhr-selskabets aktie op med 4,7 pct.

I den modsatte ende var der også en tysk aktie i søgelyset: Ingeniør- og serviceselskabet Bilfinger faldt mest af alle. En række frasalg torsdag blev først taget godt imod, men fredag vendte stemningen. Efter et løft på 4,2 pct. torsdag faldt aktien fredag 9,4 pct.