Aktier: It-problemer sendte GN Store Nord og Nets til bunds

Store kursfald i den amerikanske it-sektor spredte sig til det danske aktiemarked mandag, hvor de fleste aktier endte i minus.

CEO i Nets, Bo Nilsson Fold sammen
Læs mere
Foto: Liselotte Sabroe

GN Store Nord og Nets endte nederst i C20 Cap-indekset, der trods pæne stigninger til Novo Nordisk og Pandora faldt 0,6 pct. til 1156,56.

Det amerikanske aktiemarked har fredag og mandag været præget af store kursfald i it-sektoren.

En negativ analyse fra Goldman Sachs, der har sat spørgsmål ved sektorens store kursstigninger i 2017, har sat gang i salg af aktier som Netflix, Apple og Amazon.

- Markedet har været præget af en del usikkerhed omkring it-sektoren i USA, som har haft en afsmittende effekt til det danske aktiemarked, selv om vi ikke rigtig har nogen store it-selskaber, siger Ole Kjær Jensen, der er afdelingsdirektør for aktier i Sydbank.

- Men det er klart, at det giver lidt nervøsitet, når der lige pludselig kommer markante kursfald, fortsætter han.

De danske it-aktier Columbus, Cbrain og Simcorp faldt 0,7 pct., 1,6 pct. og 4,6 pct.

Blandt C20-aktierne fik Nets størst stryg med et fald på 3 pct. til 121,50 kr. GN Store Nord fulgte efter med et dyk på 2,8 pct. til 202 kr., men aktien er stadig den mest stigende i C20 i år.

I toppen af C20 sluttede Pandora-aktien, der steg 2,2 pct. til 642 kr. Mandag kom det frem, at hedgefonden Lone Pine Capital har mindsket sin satsning på kursfald i smykkeaktien, der har haft et svært 2017.

- Man har set investorer købe op i række detailkæder i USA, og det kan have en effekt på Pandora. Og så er der også en lidt positiv nyhed, at den hedgefond reducerer sit short, siger Ole Kjær Jensen fra Sydbank.

Der var også interesse for Novo Nordisk, der i disse dage deltager på årsmødet i American Diabetes Association (ADA).

I weekenden fremhævede medicinalkoncernen studieresultater med diabetesmidlet Tresiba, hvor langtidsblodsukkeret faldt en smule for patienter, der skiftede til netop Tresiba. Novo-aktien steg 1,2 pct. til 288,40 kr.

Biotekselskabet Zealand Pharma var i fokus af samme årsag. Den franske samarbejdspartner Sanofi har fremlagt positive resultater med fællesbarnet, diabetesmidlet Soliqua, på ADA-årsmødet, og Zealand-aktien lukkede 1,3 pct. højere i 121,50 kr.

Der var også fremgang til rederiet Norden, efter at Jyske Bank hævede anbefalingen af aktien til "køb" fra "sælg". Norden steg 3,9 pct. til 116 kr.

/ritzau/FINANS

Redaktion +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans@ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk