Aktier: It-kæmper snubler i positivt amerikansk marked

De amerikanske aktier åbner med små stigninger, men der er overraskende store fald blandt it-kæmperne, hvor der uddeles særligt sure smileys til giganterne Apple og Facebook.

Foto: PHILIPPE LOPEZ

Apple-aktien dykker 2 pct. til 112,44 dollar, efter at der er skabt usikkerhed omkring salget af uret iWatch og fremtiden for musiktjenesten Beats. Også Facebook dykker 3,8 pct. til 89,21 dollar uden de store selskabsspecifikke nyheder.

Endeligt er der tæsk til Yahoo-aktien, som falder 3,3 pct. til 28,52 pct. Selskabet har ellers meddelt, at det fortsat har intentioner om at benytte sin store aktiepost i det kinesiske onlinehandelsselskab Alibaba til at danne et nyt selskab på trods af massiv modstand fra det amerikanske skattevæsen, IRS.

De tre toneangivende amerikanske aktieindeks S&P 500, Dow Jones og Nasdaq Composite er alle i plus med mellem 0,3 og 0,4 pct.

Der er tirsdag desuden en lille revanche til en række amerikanske virksomheder i medicinal- og biotek-branchen, og det nyder blandt andre Johnson & Johnson og Pfizer godt af. Selskaberne stiger henholdsvis 0,9 pct. til 92,2 dollar og 1 pct. til 31,1 dollar efter en halv times handel.

Til gengæld fortsætter Novo-rivalen Eli Lilly den nedadgående kurs og falder 0,1 pct. til 79,70 dollar.

Mandag faldt Eli Lilly-aktien mere end 5 pct., da stort set hele medicinal- og biotek-sektoren holdt panikudsalg, efter at Hillary Clinton tilsyneladende ufortrødent fortsætter den seneste tids angreb mod sektorens høje priser. Siden har flere demokrater kastet sig ind i kampen og har samlet krævet en redegørelse fra blandt andre den canadiske medicinalkæmpe Valeant om baggrunden for store prisstigninger på medicin.

Uden for medicinal- og biosektoren har elbilproducenten Tesla meldt sig klar til at levere det nyeste skud på stammen - nemlig den nye Tesla-firhjulpstrækker med navnet Model X. Aktien ligger i tirsdagens indledende handel uændret i 248,41 dollar efter et fald på 3,3 pct. mandag.

Aluminiumsproducenten Alcoa strøg i den indledende handel til vejrs med en stigning på over 5 pct. Siden har jubelstemningen lagt sig, og aktien ligger efter 30 minutters handel til et fald på 0,6 pct. til 9,54 dollar.

Tirsdag er der desuden kvartalsregnskaber fra Costco og Diamond Foods, som stiger henholdsvis 0,1 pct. til 143,35 dollar og 0,3 pct. til 32,05 dollar.

GUDDOMMELIG INDBLANDING

De amerikanske aktier har de seneste to uger været igennem et mindre stormvejr. S&P 500-indeket er siden den 17. september faldet fra 2020,86 til dagens niveau på 1881,77. Finansmediet Business Insider viser i en nye undersøgelse, at paven potentielt kan have en usynlig finger med i spillet.

Pave Frans er netop hjemvendt fra sit besøg i USA, og undersøgelsen fra Business Insider viser, at S&P 500-indekset er dykket kort efter hvert af de seneste ti pavebesøg i Guds eget land. Særligt var afskedsreaktionerne på besøgene i 1999 og 2008 sørgmodige, da aktiemarkederne som bekendt reagerede med en it-boble og en finanskrise. Også ved det netop overståede besøg er aktierne dykket kraftigt.

Mere jordnært er der tirsdag også dugfriske tal for amerikansk forbrugertillid i september. De viste en overraskende positiv udvikling, da tallet steg til 103. Til sammenligning var konsensus blandt økonomerne et fald til 96,8.

/ritzau/FINANS

 

Jonas Mathiesen Bang +45 33 30 03 35 Ritzau Finans, E-mail:finans[AT]ritzau.dk, www.ritzaufinans.dk